BiH: Parlament Republike Srpske podržao kriminalizaciju klevete, kazne idu i do 50 tisuća eura. Dodik ignorirao sve primjedbe

Parlament Republike Srpske u četvrtak je glasovima vladajuće većine, koju kontrolira predsjednik tog entiteta Milorad Dodik, podržao nacrt izmjena kaznenog zakona kojima je uz ostalo predviđena kriminalizacija klevete uz drakonske novčane kazne.

Nacrt zakona podržalo je 49 od 83 zastupnika, koliko ih ima u entitetskom parlamentu, a protiv su bili zastupnici iz oporbenih stranaka.

Oni su tijekom rasprave o predloženim zakonskim izmjenama uzalud upozoravali kako se time guši sloboda javne riječi te ograničava rad medija, a na sličan su način ranije reagirale novinarske udruge iz BiH.

Kriminalizacija klevete u formi kako ju je predložila entitetska vlast značila bi uvođenje novčanih kazni u rasponu od najmanje dvije i pol do više od 50 tisuća eura.

Nije u skladu s europskom pravnom praksom

Delegacije EU u BiH, kao i Upravni odbor Vijeća za provedbu mira (PIC) i misija OESS-a u BiH, tražili su da se ovako definiran zakon povuče iz parlamentarne rasprave jer je riječ o zakonskim rješenjima koje su u potpunom neskladu s europskom pravnom praksom.

Podsjetili su i kako je osiguranje slobode medija sastavni dio 14 prioriteta koje BiH mora ispuniti kako bi napredovala na putu ka članstvu u EU, no Dodikova je vlast sve te primjedbe ignorirala i odlučila nacrt poslati na usvajanje.

“Četrdeset i devet zastupnika  Narodne skupštine RS je danas podizanjem ruke pokazalo da ih ne zanimaju stajališta UN-a, Vijeća Europe, EU, OESS-a niti bilo koje druge međunarodne organizacije”, kazao je predsjednik Kluba novinara Banje Luke Siniša Vukelić komentirajući ishod glasanja u parlamentu.

Sada slijedi razdoblje od 60 dana u kojemu je ostavljena mogućnost javne rasprave prije nego što nacrt bude pretvoren u prijedlog izmjena zakona i poslan na konačno usvajanje.

 

Komentiraj

nacional banner
nacional banner