EKSKLUZIVNI DOKUMENTI Odbijeno izručenje Mamića jer kaznenog djela za koje se tereti nema u Krivičnom zakonu BiH

Bosna i Hercegovina neće izručiti Zdravka Mamića Hrvatskoj, koja ga traži po novoj tjeralici Županijskog suda u Osijeku jer je Sud  Bosne i Hercegovine utvrdio da nisu ispunjene pretpostavke da Mamić bude izručen Hrvatskoj ni po novoj optužnici USKOK-a.

Nacional prvi objavljuje sudske dokumente o toj odluci, Rješenje Suda Bosne i Hercegovine i potvrdu te prvostupanjske odluke od strane Apelacijskog vijeća istoga Suda koja je  donijeta prije nekoliko sati.

Na taj način prihvaćen je i prijedlog Tužiteljstva BiH, koje je na sudskom ročištu prije mjesec dana,  pozivajući se na Zakon o međunarodno-pravnoj pomoći, istaknulo da je propisana zabrana izručenja  državljana BiH i da nema uvjeta da se Mamić izruči Županijskom sudu.

Ovakvo Rješenje Suda BiH donijelo je jučer tročlano vijeće  Suda BiH, a danas ga, prije nekoliko sati,  potvrdilo i Apelacijsko vijeće istoga Suda kojem je odmah bilo dostavljeno na ocjenu.

U Rješenju koje Nacional ima u posjedu navodi se da je nakon ocjene formalne ispunjenosti uvjeta koji se odnose na cjelovitost i formalnu ispravnost  Molbe za izručenje Sud  ispitao primjenjivost Zakona o pružanju međunarodne pravne pomoći u krivičnim stvarima i Ugovora o izručenju na konkretan slučaj .

“Članom 34. Ugovora propisano je da se odrebe članova 7. i 8. Ugovora, koje se odnose na uslove izručenja vlastitih državljana za određena krivična djela, primjenjuju samo na krivična djela počinjenja nakon datuma potpisivanja Ugovora. Ugovor je potpisan u Zagrebu dana 28.11.2012. godine, dok iz činjeničnog opisa optužnice Državnog odvjetništva Republike  Hrvatske, Ureda za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminaliteta, broj: K-US-203/15 od 14.05.2018. godine, jasno proizilazi da se potraživani tereti za krivičnopravne radnje počinjene u periodu od decembra 2004. godine do decembra 2015. godine, znači djelimično i za radnje koje su počinjene nakon zaključivanja Ugovora, a koje su opisane u tačkama 4.9.b., 4.12, 5b., 5c., 5d., 5e. i 5f., optužnice, dok su u odnosu na ostale tačke optužnice, 25 tačaka optužnice, inkriminirajuće radnje preduzete u periodima prije zaključenja Ugovora, pa sami tim ne postoje pretpostavke za izručenje vlastitog državljanina imajući pri tom u vidu činjenicu da se Ugovor primjenjuje na krivična djela počinjena nakon njegovog potpisivanja.” , navodi se u Rješenju.

Sud je razmotrio i  sadrže li kaznena djela počinjena nakon zaključenja Ugovora o izručenju bitna obilježja nekog kaznenog djela propisanog kaznenopravnim zakonodavstvom BiH, u tom je smislu analiziran KZ BiH i entitetskih krivični zakoni  kojima su propisana kaznena djela protiv gospodarstva i korupcijska kaznena djela te su  preispitana i  druga kaznena djela iz hrvatske optužnice protiv Mamića.  Nakon te analize zaključeno je:

” Kako je članom 35. tačka d) Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima propisano kao jedna od zakonskih pretpostavki za izručenje da krivično djelo za koje se izručenje traži predstavlja krivično djelo i po krivičnom zakonodavstvu BiH i po zakonu države u kojoj je izvršeno, evidentno je da u konkretnom slučaju nije ispunjena jedna od zakonskih pretpostavki za izručenje, dok član 13. Ugovora propisuje „da će se izručenje odbiti ako se traži zbog djela koje nije
propisano kao krivično djelo prema pravu jedne od ugovornica“ .

U konkretnom slučaju , zaključili su BiH suci, nisu ispunjene pretpostavke za izručenje vlastitog državljanina propisane Ugovorom , s obzirom da se kazneno djelo za koje se Zdravko Mamić tereti  ne može podvesti niti pod jedno kazneno djelo propisano “krivičnopravnim zakonodavstvom BiH.”

Nakon tog zaključka Vijeće Suda BiH nije ocjenjivalo ostale pretpostavke za izručenje poput zastare, postojanja dokaza da je Mamić počinio kazneno djelo i sl. navodeći da je “očigledno da nisu ispunjene pretpostavke za izručenje potraživanog državi moliteljici.”

Prema prvoj optužnici, Mamić je nepravomoćno osuđen na šest i pol godina zatvora, ali je dan pred izricanje presude došao u Međugorje, gdje se nalazi već više od godinu dana.

Na Rješenje Apelacijskog vijeća Suda BiH koje je potvrdilo odluku Suda BiH ne postoji mogućnost žalbe.

Nacional prvi objavljuje originalne dokumente pravosudnih tijela Bosne i Hercegovine.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [138.01 KB]

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [182.23 KB]

Komentiraj