Bidenov oprost studentskih zajmova sudski osporen. Čeka se pravorijek Vrhovnog suda

Korisnici studentskih zajmova sada čekaju na neodređeno vrijeme da vide hoće li dobiti oprost duga prema programu oprosta studentskih zajmova predsjednika Joea Bidena nakon što je savezni sudac u Teksasu u četvrtak odbacio program, proglasivši ga nezakonitim.

Ministarstvo pravosuđa odmah se žalilo 5. prizivnom sudu američkog okruga. Ali taj slučaj morat će se odigrati prije nego što Bidenova administracija može poništiti bilo kakav dug saveznog studentskog zajma prema programu.

Dok se Bidenova administracija suočila s nekoliko pravnih izazova u vezi s programom oprosta studentskih zajmova otkako je najavljen u kolovozu, presuda od četvrtka je najznačajnija prepreka do sada, zbog koje je Ministarstvo obrazovanja prestalo prihvaćati zahtjeve za otpis duga.

Bidenov program već je bio na čekanju zbog zasebnog pravnog osporavanja pred Osmim prizivnim sudom SAD-a, ali administracija je nastavila prihvaćati prijave, primivši do danas 26 milijuna.

Prema pravilima programa, zajmoprimci s niskim i srednjim primanjima koji ispunjavaju uvjete mogu dobiti do 10.000 USD oprosta saveznog studentskog zajma i do 20.000 USD za otkazivanje ako su također primili Pell stipendiju dok su bili na koledžu.

Mogli bi proći mjeseci da se problem riješi.

Odluka u Teksasu “čini vjerojatnijim da će pitanje u konačnici ići pred Vrhovni sud, iako je još prerano reći”, rekla je Abby Shafroth, odvjetnica u Nacionalnom centru za potrošačko pravo.

Četiri dana nakon odluke u Teksasu, 8. okružni prizivni sud SAD-a zadao je još jedan pravni udarac Bidenovu programu, odobrivši zahtjev za preliminarnu zabranu koju su tražili tužitelji u zasebnoj parnici. Presuda od 14. studenog ne mijenja status quo za zajmoprimce jer je program već zaustavljen.

Što se sada događa za zajmoprimce?

Zajmoprimci će morati pričekati da se završi žalba vlade petom okružnom sudu. Iako može biti teško pratiti sve razne pravne izazove, zajmoprimci se mogu pretplatiti na novosti Ministarstva obrazovanja i provjeriti web stranicu Savezne studentske pomoći za dodatne informacije.

Mogli bi proći mjeseci dok sud ne donese konačnu presudu. Ako poništi presudu nižeg suda u Teksasu, onda bi Bidenova administracija mogla početi otpisivati ​​studentski dug.

U početku je Bidenova administracija rekla da će početi s oprostom studentskih zajmova prije nastavka isplata u siječnju nakon višegodišnje stanke zbog pandemije. Ali presuda u Teksasu od četvrtka dovodi taj vremenski okvir u opasnost.

„Za 26 milijuna zajmoprimaca koji su Ministarstvu obrazovanja već dali potrebne informacije koje treba uzeti u obzir za oprost duga, od kojih je 16 milijuna već odobreno za oprost duga, Odjel će zadržati njihove podatke kako bi mogao brzo obraditi njihov oprost u slučaju pobijede na sudu,” rekla je tajnica Bijele kuće Karine Jean-Pierre u izjavi u četvrtak.

“Uopće se ne slažemo s presudom Okružnog suda o našem programu olakšica za studentski dug”, rekla je.

Gdje stoje ostale tužbe?

Osim slučaja Texas, Bidenova administracija suočava se s nekoliko drugih tužbi zbog programa oprosta studentskih zajmova.

Tužba koju je pokrenulo šest država predvođenih republikancima čeka na 8. prizivnom sudu SAD-a. Dana 21. listopada taj je žalbeni sud administrativno obustavio program, zabranivši administraciji da otkaže bilo kakav dug. Žalbeni sud je potom 14. studenog odobrio zahtjev za preliminarnu zabranu od strane država. Zabrana će “ostati na snazi ​​do daljnjeg naloga ovog suda ili Vrhovnog suda Sjedinjenih Država,” prema nalogu.

Države su tvrdile da Bidenova administracija nema zakonske ovlasti za odobravanje širokog oprosta studentskih zajmova, kao i da bi im program financijski naštetio iz niza razloga. Niži sud je odbacio slučaj, presudivši da države nemaju pravni status za tužbu. Države su se odmah žalile 8. okrugu.

Bidenova administracija je do sada imala nekoliko pobjeda na sudu, jer su se tužitelji borili da pokažu da imaju pravo na tužbu.

Jednu tužbu, koju je podnijela skupina poreznih obveznika iz Wisconsina, također je odbacio federalni sudac na razini suđenja, presudivši da skupina nema legitimaciju za pokretanje postupka. Tužitelji su tvrdili da bi program oprosta zajmova, za koji se procjenjuje da košta oko 400 milijardi dolara, oštetio porezne obveznike i američko ministarstvo financija. Sutkinja Vrhovnog suda Amy Coney Barrett također je odbila zahtjev skupine poreznih obveznika da Vrhovni sud intervenira.

Odvojeni slučaj, koji je također odbacio Barrett i odbacio niži sud, podnio je zajmoprimac koji je tvrdio da će mu predstojeći oprost zajma ostaviti veći državni porezni račun. Neke države mogu oporezivati ​​oprost duga, ali nije oporeziv na saveznoj razini.

Bidenova administracija također se suočava s neriješenim tužbama glavnog državnog odvjetnika republikanaca Arizone Marka Brnovicha i Cato instituta, libertarijanskog think tanka. Obje tužbe tvrde da predsjednik nema zakonske ovlasti za široko otkazivanje duga za studentski kredit.

Brnovich tvrdi da savezna država ima pravo tužiti, jer bi program oprosta studentskih kredita mogao smanjiti porezne prihode Arizone. Državni zakon ne smatra oprost kredita oporezivim prihodom.

 

 

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]