Biden: “Razumijem pitanja o mojim godinama, kandidirao sam se jer Trump želi uništiti demokraciju”

Autor:

epa10756434 US President Joe Biden speaks before a meeting of his Competition Council in the State Dining Room at the White House in Washington, DC, USA, on 19 July 2023. President Biden is announcing new actions by his Administration 'to increase competition in the American economy, lower prices for consumers, and help entrepreneurs and small businesses thrive'.  EPA/Samuel Corum / POOL

EPA/Samuel Corum

Joe Biden, najstariji američki predsjednik u povijesti te zemlje, rekao je u ponedjeljak da razumije fokus na njegove godine, ali da se kandidirao za reizbor jer Donald Trump želi “uništiti” američku demokraciju.

Taj 80-godišnjak obično izbjegava takva pitanja, ali se na svoju dob osvrnuo u New Yorku, rekavši da mu je iskustvo pomoglo da se nosi s krizama poput Ukrajine i covida.

Čini se da su mnogi ljudi usredotočeni na moje godine, rekao je Biden. “Shvaćam, vjerujte mi, razumijem to više od ikoga.”

Dodao je: “Kandidiram se jer je demokracija u pitanju, jer je 2024. demokracija ponovno na glasačkom listiću. I neka ne bude sumnje: Donald Trump i njegovi MAGA republikanci odlučni su uništiti američku demokraciju.”

Demokrat je dodao da neće “pokleknuti” pred “diktatorima” i optužio Trumpa, čiji je slogan Make America Great Again (Učini Ameriku opet velikom), da je to učinio pred ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Ankete pokazuju da su američki birači zabrinuti zbog Bidenove dobi uoči vjerojatnog revanša sljedeće godine protiv Trumpa, kojeg je pobijedio 2020.

Utjecajni američki kolumnist David Ignatius iz Washington Posta izazvao je pomutnju kada je prošlog tjedna pozvao Bidena da se ne kandidira, rekavši da Biden riskira potkopati svoje “najveće postignuće” kada je pobijedio Trumpa.

Biden, koji ovog tjedna prisustvuje Općoj skupštini UN-a u New Yorku, imao bi 86 godina na kraju drugog mandata, a njegovi republikanski protivnici nemilosrdno ciljaju na to.

Trump, koji ima 77 godina, i bio bi najstariji predsjednik u slučaju pobjede na izborima sljedeće godine, rekao je u intervjuu emitiranom u nedjelju da Biden “nije prestar”, ali da je “nesposoban”.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.