BISER KONTINENTALNOG TURIZMA Vukovar – brend koji se širi

Autor:

PROMO

Sve veći broj turista rezultat kvalitetnih sadržaja.

Krilaticom “biser kontinentalnog turizma” može se opisati grad na obalama Dunava i Vuke koji je vrlo poznat po razvijenom memorijalnom turizmu, ali se svojim povijesnim sadržajima, iskorištenim prirodnim resursima i brojnim atrakcijama uspješno smjestio i među najpoželjnije destinacije na istoku Hrvatske. Jasno je da je riječ o Vukovaru, gradu koji bilježi kontinuirani porast noćenja i dolazaka domaćih i stranih turista. Prošle godine Vukovar je zabilježio porast od 41,26 posto u dolascima i 33,35 posto u noćenjima u odnosu na 2022. godinu. U 2023. godini u gradu na Dunavu ostvareno je 55.924 dolaska i 87.863 noćenja. Rezultat atraktivnosti destinacije su i novi smještajni objekti, a otvoreno je njih 27 u prošloj i 10 u ovoj godini. Ukupno grad ima 82 objekta s 1124 ležaja.

Grad na obalama Dunava i Vuke, biser kontinentalnog turizma, lani je posjetilo 55.924 gosta ili čak 41,26 posto više nego 2022. | Foto: TZ Vukovar

 

 

Nezanemariv je i trend rasta riječnog kruzinga koji je vrlo veliki potencijal grada s obzirom na njegov geografski položaj. Prošle godine u Vukovar je pristalo 347 kruzera iz raznih dijelova svijeta s gotovo 46.000 putnika, dok je za ovu godinu najavljen rekordan broj, njih gotovo 400. Grad je postao i jedna od ključnih kulturnih točaka kada je riječ o manifestacijama, a početkom svibnja ove godine održan je 6. festival “SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ” na čak pet lokacija. Bogata gastronomska ponuda s naglaskom na autohtona hrvatska jela, 600 izvođača iz cijele Hrvatske, plesni i glazbeni prikazi, ali i koncerti Joleta, Klape Rišpet i Tihe Orlića bili su magnet za turiste, a ove godine u to vrijeme zabilježeno je čak 40 posto noćenja više nego prošle godine u vrijeme festivala.

Znak je to da sve više posjetitelja prepoznaje kvalitetu sadržaja koje Vukovar ima, ali inovativne manifestacije se umnožavaju iz godine u godinu. U lipnju će manifestacija Dunav fest podsjetiti na sva bogatstava koje donosi ova rijeka, a u kolovozu ljubitelje kinematografije očekuje još jedan spektakularni Vukovar film festival, tijekom kojeg će se na platnima na najatraktivnijim gradskim lokacijama prikazivati svjetski filmski naslovi. Grad na Dunavu poznat je i kao luka umjetnosti, galerija na otvorenome koju krase 32 murala i 3D slike. Nedavno je održana u središtu grada i manifestacija VukovART night, na kojoj su se zaljubljenici u uličnu umjetnost i urbane sadržaje mogli dobro zabaviti uz dva koncerta, radionice, tečaj plesa i urnebesni stand up nastup Blogera Kruleta.

Vukovar za razvoj svoga turizma koristi i prirodne resurse pa se tako u park-šumi Adica, zelenoj oazi dva kilometra udaljenoj od središta grada, provodi projekt revitalizacije u sklopu kojeg se gradi šetnica uz rijeku Vuku i adrenalinski park. Šetnica će voditi do jedinstvenog doživljaja rijeke i šume kroz do sada nepristupačno močvarno područje, dok će sportsko-zabavni adrenalinski park krasiti visinski i nizinski statični poligoni s različitim elementima od užeta i drveta, stijena za sportsko penjanje u tri penjačke discipline te zip-line preko rijeke Vuke dug gotovo 500 metara.

Park-šuma Adica uskoro će dobiti šetnicu iznad Vuke i adrenalinski park sa stijenom za penjanje i zip-lineom, dok će se na drugom kraju grada moći prošetati vučedolskim naseljem, posjetiti planetarij i uživati u restoranu na arheološkom lokalitetu | Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

 

Prapovijest u Vukovaru miriše na budućnost pa se tako provodi i projekt Arheološkog parka Vučedol vrijedan 15 milijuna eura, u sklopu kojeg će se rekonstruirati i izgraditi megaron ljevača bakra, vučedolsko naselje i farma, planetarij, poučne staze, restoran, muzejski trg te će se urediti okoliš i izgraditi komunalno i putničko pristanište. Arheološko-povijesni lokalitet unaprijedit će se u pravu turističku atrakciju i ugostiteljsku oazu, a Vukovar će svrstati na još jednu kartu najpoželjnijih destinacija. Grad na Dunavu brend je koji se sve više širi, a rezultat toga, sa sigurnošću se može reći, bit će blistava turistička budućnost cijeloga vukovarskog kraja.

OZNAKE: turizam, vukovar

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.