Biden o Putinu: “Ima očajničku žudnju za zemljom i moći”

Autor:

epa10742292 US President Joe Biden delivers a speech at the Vilnius University during the NATO ​summit in Vilnius, Lithuania, 12 July 2023. The North Atlantic Treaty Organization (NATO) Summit takes place in Vilnius on 11 and 12 July 2023 with the alliance's leaders expected to adopt new defense plans.  EPA/FILIP SINGER

EPA/FILIP SINGER

Američki predsjednik Joe Biden optužio je u srijedu ruskog predsjednika Vladimira Putina da ima “očajničku žudnju za zemljom i moći” te je obećao da NATO savez predvođen SAD-om neće posustati u podršci Ukrajini protiv ruske agresije.

Govoreći u Litvi na kraju dvodnevnog sastanka čelnika NATO-a u Vilniusu, Biden je pohvalio narod te zemlje koja je bila pod sovjetskom okupacijom, pozdravio pridruživanje Finske savezu, kao i skori prijem njezine susjede Švedske.

Biden, kojemu je NATO bez podjela jedan od glavnih vanjskopolitičkih prioriteta, poručio je da je Putin jako podcijenio odlučnost vojnog saveza.

NATO još jači nego prije

“NATO je jači, energičniji i da, ujedinjeniji nego ikad u svojoj povijesti. Doista, vitalniji je za našu zajedničku budućnost. Nije se to dogodilo slučajno, nije bilo neizbježno”, rekao je Biden tisućama ljudi na Sveučilištu Vilnius.

Mnogi od okupljenih imali su zastave Litve i SAD-a.

“Kada su Putin i njegova očajnička žudnja za zemljom i moći pokrenuli svoj brutalni rat protiv Ukrajine, kladio se da će se NATO raspasti. Mislio je da će se NATO raspasti. Mislio je da će se naše jedinstvo razbiti na prvom testu, mislio je da će demokratski vođe biti slabi, ali bio je u krivu”, dodao je.

Zelenski puno pomirljiviji: Sigurnosne obveze naziva ‘uspjehom’ nakon nezadovoljstva NATO-om

OZNAKE: Ukrajina, NATO, Biden, vilnisu

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.