BEZ DOGOVORA O PLAĆAMA UČITELJA: HNS kaže da neće podržati proračun

U petak je održan sastanak predstavnika vladajuće koalicije, na kojem je ministar financija Zdravko Marić predstavio nacrt državnog proračuna za 2020. godinu. S tog sastanka, piše u subotu Jutarnji list, članovi HNS-a nisu izašli zadovoljni.

Tvrde, piše list, da dvoje HNS-ovih ministara neće dići ruke za ovakav prijedlog proračuna i da su spremni napustiti Vladu Andreja Plenkovića. Smatraju da je iz Marićeve prezentacije jasno da u planirani budžet Ministarstva znanosti i obrazovanja za iduću godinu nisu ukalkulirani zahtjevi učitelja, koji traže da im se plaće povećaju za 6,11 posto povećanjem koeficijenata složenosti njihovih poslova.

Na sastanku HDZ-a i HNS-a, koji se održao u utorak, HNS je predložio privremene kompenzacijske mjere za plaće učitelja dok se ne nađe cjelovito rješenje za popravak koeficijenata.

Ministar Marić u petak je predstavio proračun za iduću godinu u kojem nije prikazano rješenje za rješavanje problema učiteljskih plaća. “Budući da u vezi s tim pitanjem nema političkog dogovora, HNS neće podržati takav proračun za 2020. HNS predlaže da se prijedlog proračuna odgodi za sljedeću Vladinu sjednicu. HNS i dalje inzistira na dijalogu s učiteljima i pronalasku rješenja za pravednije učiteljske plaće. Državni proračun koji to ne predviđa HNS neće podržati”, poručili su iz HNS-a za Jutarnji list.

Rekli su da je to službeno stajalište stranke i dodali da će nastaviti razgovore s partnerima te da “vjeruju da će do iduće Vladine sjednice pronaći razumno rješenje”.

Poručuju kako su ušli u Vladu HDZ-a iz više razloga. “Jedan je politička stabilnost zemlje, a drugi, HNS-u najvažniji, bio je provedba kurikularne reforme. Došli smo gotovo do kraja unatoč svim teškoćama koje smo imali. U našem dogovorenom programu za provedbu kurikularne reforme jasno stoji i poboljšanje materijalnog statusa učitelja. To piše i u strategiji koja je izglasana u Saboru. Dakle, za taj zahtjev HDZ zna od prvog dana, a to govorim zato da ne ispadne da mi sada ucjenjujemo uoči izbora”, kazao je izvor iz HNS-a za Jutarnji i dodao da bi kompenzacijeske mjere koje predlažu državni proračun na godišnjoj razini stajale 160 milijuna kuna.

Marić je na sastanku HNS-ovcima rekao da nema političke ovlasti da im odgovori, te dodao da će njihove prijedloge prenijeti predsjedniku Vlade. “Ostane li ovako na sjednici Vlade, naši ministri neće dići ruku za prijedlog državnog proračun za 2020. godinu. Tražimo odgodu dok se ne postigne dogovor Vlade i učitelja”, kažu u vrhu HNS-a.

Komentiraj