Zagrebački Muzej suvremene umjetnosti (MSU) za svoj sedmi rođendan u novoj zgradi darovat će u subotu građanima, u sklopu programa “Dan na dar”, niz događanja, od aktualnih izložbi do koncerata, za koje je ulaz besplatan.

Tradicionalno, program počinje u 11 sati predstavljanjem novog izgleda muzejskog kafića koji će ove godine biti u znaku crno-bijelog murala na sjevernom zidu. Autor novog umjetničkog projekta je Miron Milić, mladi akademski umjetnik čiji su murali i street art postali prepoznatljivi dio urbanog imidža grada.

Tijekom cijeloga dana, do 20 sati, organizirat će se besplatno stručno vodstvo po postavu Zbirke u pokretu, a u dvorani u kojoj se održava izložba “Sfinga velegrada” posjetitelji će moći će crtati ili slikati za štafelajem pred nekima od ponajboljih djela i autora hrvatskog moderniteta.

Za “štafelajne vježbe” poticaj su bile i kopije Cezannea, Matissea i Picassa iz “Salona de Fleurus”, koji donosi priču o počecima moderne umjetnosti, koja je nastajala u Parizu i prvi put bila dostupna široj publici i znalcima u slavnom Salonu de Fleurus, američke kolekcionarke i spisateljice Gertrude Stein, najavljeno je iz MSU-a.

U prostoru Salona Nada Beroš će govoriti o tome kako je i zašto nastao Salon de Fleurus te zbog čega ga mnogi povjesničari umjetnosti i kritičari smatraju prvim muzejom moderne umjetnosti.

Kolekcionar i antikvar Jura Gašparac govorit će o dijelu svoje kolekcije koja je izložena u Salonu des Fleurus, te o statusu privatnog kolekcionarstva i zakonodavstvu vezanom za privatne kolekcije, dok će Leonida Kovač govoriti o jezičnom eksperimentu Gertrude Stein, kao o fenomenu koji je anticipirao mnoge danas poznate radikalne umjetničke prakse.

Uz izložbu “Salon de Fleurus” u suradnji s restoranom Zelena avenija organizirat će se i kušanje slastica iz kuharice Alice B. Toklas, tajnice i partnerice Gertrude Stein. Ona je 1954. godine objavila knjigu u kojoj sabire svoja sjećanja na život s Gertrude i recepte koje je sama pripremala za goste njihova salona. Među njima je najpoznatiji recept za kekse s hašišom, pa će se u Muzeju moći kušati i tortice sa sjemenkama konoplje.

U Arhivu i knjižnici Ivana Picelja predstavit će se dio građe koja se ondje čuva i svjedoči o iznimno bogatoj i vrijednoj umjetničkoj ostavštini jednog od glavnih protagonista geometrijske apstrakcije u Hrvatskoj.

Arhivska građa obuhvaća fotodokumentaciju, pisma i korespondenciju poslovnog i privatnog karaktera, filmove, videovrpce, digitalne zapise, plakate i mape plakata, skice i radove, čestitke, osobne predmete i dokumente Ivana Picelja, a knjižna kataloge samostalnih i grupnih izložbi, monografije, knjige, stručne časopise.

Kroz desetominutno izlaganje na izložbi “Data Recovery 1969-2077” kustosi MSU-a upoznat će posjetitelje s osnovnim medijskim tehnikama i pristupu umjetničkom stvaralaštvu Dalibora Martinisa, jednog od začetnika konceptualne i video umjetnosti na ovim prostorima.

U poslijepodnevnim satima Martinis će provesti posjetitelje vlastitom izložbom i objasniti otkud njezin naziv, a s umjetnikom će razgovarati kustosica izložbe Leila Topić.

U Baunet Caffeu će se predstaviti ilustrirana mapa “Nacrti i perspektive, 1949-50”, koja sadrži pet projekata izložbenih paviljona za međunarodne sajmove u Beču, Stockholmu, Parizu, Hannoveru i Chicagu i tri postava izložbi u Zagrebu i Beogradu koji su nastali u od 1949. do 1950.

Autori projekata, koji se kvalitetom izdvajaju od uobičajenih arhitektonskih, bili su Ivan Picelj, Vjenceslav Richter, Aleksandar Srnec kojima se na projektima izložbenih postava priključuju Zvonimir Radić i Đuka Kavurić.

Premijerna projekcija filma o Radovanu Ivšiću

U Dvorani Gorgona premijerno će se prikazati biografski film “Radovan Ivšić – Nepokorena šuma” Ane Marije Habjan, nastao u suradnji s HRT-om.

Film je sniman u Zagrebu, na Sljemenu, i u Parizu, te tijekom istoimene velike izložbe u MSU posvećene tom istaknutom hrvatskom nadrealističkom pjesniku i dramskom piscu, koju su pripremila kustosica Annie LeBrun i Snježana Pintarić.

Radovan Ivšić je bio jedna od najvažnijih osoba koje povezuju hrvatsku i francusku kulturu, gdje se preselio razočaran u poslijeratno društveno i političko okružje te ubrzo pridružio nadrealističkom pokretu, a ondje je i umro 2009. godine.

Na raznim mjestima u Muzeju odvijat će se izložba “Performing the exhibition” s novim radovima bugarskog umjetnika Ivana Moudova, među kojima su i oni nastali za vrijeme njegova boravka na rezidenciji u Zagrebu.

Publika će na otvorenju, u predvorju Muzeja, moći probati i posebno vino koje je sam umjetnik napravio za otvorenja svojih izložbi.

Predvorje će biti i mjesto koncerta zbora “DomaćiGosti”, inicijative Centra za mirovne studije u kojoj su se okupili izbjeglice, stranci i domaći pjevači ne bi li ostvarili bolju integraciju izbjeglica u hrvatsko društvo i pomogli u borbi protiv predrasuda.

Zbor pjeva glazbu iz zemalja iz kojih potječu njegovi članovi, a na svojoj prvoj javnoj izvedbi izvest će pjesme “Ghezeele, Ghezeele (Oj, ruse kose curo imaš)”, “Sareri hovin mernem”, jemensku narodnu pjesmu i “Gi hagat tet has”, sirijsku popularnu suvremenu pjesmu.

U sklopu posebnog subotnjeg programa predstavit će se i Klub mladih MSU-a, koji pozivaju na druženje uz posebno osmišljene društvene igre, te mnoštvo raznolike literature iz male muzejske knjižnice koja funkcionira na načelu “uzmi i/ili ostavi”. Posjetitelji za tu knjižnicu mogu donijeti neku od svojih knjiga i zauzvrat uzeti s polica neku koja ih zanima.

Na zidovima edukacijske dvorane Školice postavit će se izložba “Nedjeljno slikarstvo preko Save”, s radovima nastalima na jednomjesečnom nedjeljnom tečaju crtanja i slikanja u MSU, pod vodstvom akademskog slikara Hrvoja Mitrova.

“Dan na dar” donosi i promociju slikovnice “Zmaj Anđelko i dugački rep” i predstavljanje cijelog humanitarnog projekta za darovanje slikovnica “Zmaj Anđelko pomaže djeci” autora Gorana Čučkovića.

Tim će se povodom izvesti lutkarska predstava “Zmaj Anđelko i dugački rep”, pjesma o zmaju u izvedbi malih pjevača glazbene radionice Udruge Praktikum i  nastupiti dječji zbor i ritmika Zagrebački anđeli.

Tijekom programa prikupljat će se donacije za novu slikovnicu “Kornjačica Rita”, a svaki donator dobiti će na dar slikovnicu “Zmaj Anđelko i dugački rep”.

Tijekom dana u Dvorani Gorgona besplatno će se prikazivati crtići za djecu “Profesor Baltazar”, a za djecu, ali i njihove roditelje, priređena je i kreativna radionica za cijelu obitelj “Obiteljsko razigravanje”, na temu prijateljstva.

Komentiraj