Beroš: “U godinu dana pandemije zdravstveni sustav se pokazao organiziranim i učinkovitim”

Danas je točno godinu dana od pojave prvog slučaja zaraze covida-19 u Hrvatskoj. Dosad je hospitalizirano više od 28.000 covid pacijenata te je oboljelo i oko 13.000 zdravstvenih djelatnika. Tim povodom, cjelokupnu situaciju oko virusa u Hrvatskoj, komentirao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Dubrovačko-neretvanska županija neće otvoriti terase

“S velikim odobravanjem pozdravljamo odluku Dubrovačko-neretvanske županije jer to pokazuje odgovornost i oprez. Vi znate da Nacionalni stožer donosi odluke, ali lokalni stožeri imaju tu mogućnost donijeti oštrije mjere, sukladne epidemiološkoj situaciji”, komentirao je ministra Beroš u Dnevniku N1 televizije.

Vjerojatno se neće svima isplatiti otvaranje, ovisno o lokaciji, veličini terase, ali to sada možemo relaksirati kao mjeru. Okolnosti idu u prilog sprječavanja širenja epidemije.

“Nakon otvaranja terasa, pogorša li se situacija, morat ćemo povlačiti druge korake. Povjerenstvo će provjeravati je li dolazilo do preskakanja reda u cijepljenju, rekao je Beroš.

“Ako je bilo prekorednog cijepljenja, mislim da nije riječ o stručnom, nego moralnom i etičkom propustu. Opsežna je dokumentacija koju su nam bolnice poslale i treba vremena da se sve provjeri. No GDPR nam uvjetuje da na poseban način pristupamo određenim dokumentima”, dodao je.

Ako se ustanovi nečija odgovornost, kaže, postoji niz mogućnosti kažnjavanja disciplinski, nisu samo otkazi i ostavke opcije sankcioniranja.

“Novčane kazne, ukori, oduzimanje licence privremeno ili trajno, ako je netko prekršio kodeks”, rekao je.
“Cijepljenje ide sporije nego što smo to planirali, ali nepoznanica je do sada bila da se cjepivo ovako brzo producira. Vjerujem da će nakon početnih poteškoća u proizvodnji i isporuci stvari krenuti nabolje. Izrael je cijepio velik broj stanovništva, no epidemija i tamo napreduje. Cjepivo je rješenje, ali tek kada cijepljeni obuhvat bude 70 posto građanstva. Do tada moramo se pridržavati svih protuepidemioloških mjera!, rekao je.

Godina dana od početka pandemije

“Bilo je više dobrih nego loših stvari. Zdravstveni je sustav pokazao dijametralno suprotnu sliku u odnosu na ono kakvim ga se smatra, a to je bilo zahvaljujući radu svih u zdravstvenom sustavu i dobroj organizaciji. Svi smo funkcionirali kao jedan, i hvala zdravstvenim djelatnicima koji su se borili svih ovih mjeseci protiv epidemije. Budno pratimo situaciju i dalje.

 

 

 

Komentiraj