BERNARDIĆEV ULTIMATUM OSTOJIĆU: ‘Bit ćeš zadnji na listi, a nakon toga ideš u trku za župana’

ZA JEDNE BAHATA DEMONSTRACIJA MOĆI, a za druge ‘džentlemenski sporazum’ Davora Bernardića i Ranka Ostojića oko mjesta na izbornim listama razotkriva kako se u SDP-u vodi novi rat za pozicioniranje koje će odrediti i smjer izbora

Ranko Ostojić, jedan od najeksponiranijih SDP-ovaca i kandidat za predsjednika stranke na prošlim unutarstranačkim izborima, suočen je s ultimatumom koji je pred njega postavio Davor Bernardić: ako se na predstojećim parlamentarnim izborima želi natjecati za ponovni ulazak u Sabor, to može učiniti isključivo s posljednjeg mjesta na listi, a na njemu je odluka hoće li se kandidirati u devetoj ili desetoj izbornoj jedinici. Više izvora Nacionala bliskih vrhu Socijaldemokratske partije potvrdilo je ovakav razvoj događaja, uz dodatak da je Bernardić svoj ultimatum osobno prenio Ostojiću.

“Ako misliš da si dovoljno jak, izvoli loviti preferencijske glasove. Prolazno mjesto nećeš dobiti”, poručio mu je šef SDP-a.

Više je razloga za ovakvu demonstraciju netrpeljivosti, a kao najnoviji spominje se Ostojićev istup od 8. ožujka ove godine. Upravo tada se, naime, Bernardić našao u velikoj neprilici kada je komentirao činjenicu da među deset stranačkih koordinatora za predstojeće izbore nema žena i izjavio da “koordinatorstvo nije za eksperimentiranje, taj posao moraju obaviti dokazani operativci na terenu”, da bi mu Ostojić odgovorio dan kasnije, upravo na Međunarodni dan žena. “Ženo, želim da si ravnopravna, ne eksperiment! Danas je tvoj Dan, ali borba ne prestaje!” objavio je na Facebooku.

Ovaj istup potpuno je izbacio iz takta Bernardića koji je ionako imao golemih poteškoća objašnjavajući svoje neobične stavove i pokušavajući dočarati da nije seksist. “Ja istinski vjerujem u rodni paritet i da ženama treba dati priliku svugdje gdje mogu dati konkretan doprinos”, bila je jedna od njegovih ne odviše uvjerljivih izjava, no cijeli slučaj uskoro je pao u sjenu zbog eskalacije problema s koronavirusom i de facto izvanrednog stanja koje je nastalo u Hrvatskoj.

Cijelo to vrijeme, međutim, u SDP-u su se paralelno bavili izbornom strategijom te slaganjem izbornih lista, no do danas svejedno nisu uspjeli razriješiti brojne poteškoće. Ranko Ostojić jest jedan od većih problema, no slične situacije može se pronaći i u drugim sredinama poput Slavonije ili Zagreba.

Potpredsjednik SDP-a i vlade u doba Zorana Milanovića trenutno se formalno nalazi na funkciji predsjednika splitsko-dalmatinske organizacije ove stranke, no ni taj podatak ne odražava dovoljno njegov stvarni pad u stranačkoj hijerarhiji: na njega se zapravo ozbiljno i ne računa.

“Džentlmenski mu je prepušteno mjesto predsjednika županijskog SDP-a i dano na znanje da se očekuje njegova kandidatura za splitsko-dalmatinskog župana i konkretan angažman u Županijskoj skupštini nakon lokalnih izbora iduće godine”, kazao je Nacionalov sugovornik iz vrha SDP-a. On objašnjava da s Rankom Ostojićem već dulje vrijeme postoje i neki komunikacijski problemi, odnosno njegova “u najmanju ruku neprimjerena interna komunikacija”, no u interesu SDP-a ne želi pojasniti o čemu se točno radi. Nacional je tijekom proteklih nekoliko tjedana iz više različitih izvora dobio informacije o Ostojićevim navodnim uvredljivim porukama nekim vodećim osobama iz SDP-a, no nijedna od spomenutih osoba nije željela to potvrditi.

“Premda Bernardić doista ne preza od stavljanja na liste čak ni svojih donedavnih oštrih oponenata, s Rankom Ostojićem to nije slučaj, premda je i sam svjestan da bi mu se taj potez mogao obiti o glavu: ako ovaj ipak uđe u Sabor zahvaljujući preferencijskim glasovima, nesumnjivo će ipak ojačati u političkom smislu i u unutarstranačkom odnosu snaga”, tvrdi jedan od Nacionalovih sugovornika.

Ranko Ostojić trenutno je suočen sa samo jednom ozbiljnom dilemom: treba odabrati hoće li se naći na posljednjem mjestu liste Restart koalicije u devetoj (zadarskoj i šibenskoj) ili desetoj (splitsko-dubrovačkoj) izbornoj jedinici. Njegove šanse za osvajanje mandata i u jednom i u drugom slučaju mogle bi se opisati kao realne s obzirom na to da bi mu ovisno o odazivu u devetoj jedinici za to moglo biti potrebno između pet i šest tisuća glasova, a u desetoj otprilike dvije tisuće više. No treba voditi računa i da će u najjužnijoj jedinici imati nešto veću konkurenciju jer će se ondje između ostalih kandidirati Arsen Bauk, Branko Grčić i sve popularniji mladi gradonačelnici poput Ivane Marković ili Miše Krstičevića, dok se u sjevernijoj od političkih teškaša očekuju tek Franko Vidović i Sabina Glasovac.

Njemu ne ide u prilog ni činjenica da ga na terenu nikada, pa ni ovog puta, za Sabor nije kandidirala SDP-ova organizacija iz rodnog Splita, nego je formu uvijek zadovoljavao obilaznim putem: ranije uz pomoć SDP-ovaca iz Sinja, dok je ove subote i nedjelje potpora stigla s otoka Hvara. Kako je Nacionalu potvrđeno, najprije je Općinski odbor SDP-a iz Staroga Grada odlučio da će upravo Ostojić biti njihov kandidat na izborima, a potom su se pridružile stranačke podružnice s ostatka ovog otoka.

“Ranko nikada nije imao veliku podršku unutar splitskog i dalmatinskog SDP-a, premda se mora priznati da je imao relativno solidan rejting kod birača. No činjenica jest da je izgubio gotovo sve izbore na kojima se natjecao – od onih na najnižoj razini, u njegovom gradskom kotaru Meje, preko izbora za predsjednika splitskog SDP-a i gradonačelnika Splita, do parlamentarnih izbora na kojima je redovito ostvarivao neprimjetan rezultat, doduše u devetoj izbornoj jedinici koja je za SDP tradicionalno zahtjevna”, opisuje treći Nacionalov sugovornik iz ove stranke.

‘Od mjesta na listi je veći problem nedostatak bilo kakve komunikacije: nitko na terenu nema pojma kako će se stvari dalje razvijati, a u takvoj situaciji teško je motivirati i članstvo, a kamoli građane’

Problem oko sastavljanja liste za SDP se nazire i u Zagrebu, gdje će se u prvoj jedinici kao nositelj pojaviti sam Bernardić jer je šef zagrebačkog ogranka Gordan Maras izrazio očekivanje da će se naći na drugom mjestu, dok u stranci zasad prevladava stav da bi se mogao kandidirati i u drugoj jedinici, u kojoj je već tri puta biran u Sabor.

“To je istina, ali sada sam predsjednik SDP-a Zagreba i imamo praksu po tom pitanju, dakle prva jedinica”, nedvosmislen je bio Maras u izjavi medijima u nedjelju kasno navečer.

Dodatan problem ovdje predstavlja odluka vodstva stranke da će se na izbornim listama striktno poštovati ravnopravnost spolova, i to tako da će se muški i ženski kandidati na njima redati naizmjenice, što je otvorilo niz pitanja i u petoj, slavonskoj izbornoj jedinici. Naime, ondje je za koordinatora imenovan uspješni gradonačelnik Nove Gradiške Vinko Grgić koji i inače važi za glavnog SDP-ova operativca u ovom dijelu Hrvatske, ali do konca proteklog tjedna nikomu na terenu nije bilo jasno na kojem će se mjestu naći na listi, možda čak i tek na petom.

Mjesto nositelja, po svemu sudeći, trebalo bi biti prepušteno zastupniku u Europskom parlamentu Predragu Fredu Matiću, nakon njega trebala bi slijediti jedna kandidatkinja, potom bi se na trećem mjestu zahvaljujući koalicijskom ugovoru trebao naći kandidat HSS-a, zatim još jedna kandidatkinja, a tek onda Grgić.

“Od mjesta na listi zapravo je veći problem nedostatak bilo kakve komunikacije: nitko na terenu nema pojma kako će se stvari dalje razvijati, a u takvoj situaciji teško je motivirati i članstvo, a kamoli građane. Pokušaj angažmana Biljane Borzan u četvrtoj i Matića u petoj izbornoj jedinici sasvim je legitiman jer stranka u ovom dijelu Hrvatske nema previše nacionalno prepoznatljivih lica, ali s druge strane može se prigovoriti i zbog svojevrsne obmane birača jer je jasno da se nitko od njih ionako ne bi vratio iz Bruxellesa u Zagreb”, opisuje četvrti Nacionalov sugovornik iz SDP-a. On dodaje da bi se pravilu o muško-ženskim kvotama i njihovom naizmjeničnom redanju na listama ipak trebalo pristupiti nešto relaksiranije jer u nekim izbornim jedinicama naprosto neće biti dovoljno kandidatkinja za najviše pozicije.

Izvor blizak Bernardiću navodi kako bi se Grgić mogao naći ili na prvom ili na četvrtom mjestu na listu. Ako bi Matić bio nositelj te liste, Grgić bi prema tim tvrdnjama mogao završiti na četvrtom mjestu, jer bi se druga kandidatkinja na listi pojavila tek nakon drugog SDP-ova, a ne HSS-ova kandidata. Ali problem je u tomu što nitko, pa ni Grgić koji bi trebao biti glavni pokretač biračkog tijela na terenu, nije imao konkretnu informaciju što ga očekuje.

“Što se tiče situacije s Vinkom Grgićem, mora se priznati da je bio iznimno angažiran upravo na europskim izborima, što dokazuje jedan brojčani pokazatelj: Fred Matić je u svom rodnom Vukovaru tada dobio tek šestotinjak glasova, a u upola manjoj Novoj Gradiški dvostruko više”, upozorava ovaj sugovornik iz SDP-a. On kaže da se više struja u SDP-u s nestrpljenjem priprema za trenutak sastavljanja izbornih lista i premda će glavnu ulogu nesumnjivo imati Bernardić, nije isključeno da se u nekim dijelovima Hrvatske pojave otvorene manifestacije protivljenja i otpora. Na to je Bernardić već upozoren i koncem proteklog tjedna obavljao je u tom pravcu i dodatne konzultacije.

 

 

Komentiraj