Predsjednik SDP-a Davor Bernardić i SDP-ovi župani, gradonačelnici i načelnici održali su u petak konferenciju za medije na temu utjecaja porezne reforme na lokalnu samoupravu.

Bernardić je ponovio jučerašnju izjavu kako se radi o Krampus reformi’. “Ona direktno uzima bez kompenzacijskih mjera 2 milijarde kuna općinama, gradovima i županijama, s kompenzacijskim mjerama uzima nešto manje od milijardu kuna. Kompencacijske mjere nisu jasne i transparentne. Postoji mogućnost da budu diskrecijske, što ostavlja prostor da se ne kompenzira onaj dio koji lokalna samouprava gubi. To znači skuplje režije, skuplje vrtiće, manje za tople obroke u školama, manje za stipendije. To nas kao socijaldemokrate zabrinjava”, izjavio je predsjednik SDP-a, prenosi N1.

Bernardić je predsjedniku Sabora Boži Petrovu predložio da zajedno rade na reformi jedinica lokalne samouprave i decentralizaciji zemlje.. “Pozivam Petrova da zajedno sjednemo i nađemo rješenje za reformu lokalne samouprave. On ima iskustvo vođenja svoga grada. Hrvatska će biti jaka onoliko koliko su jaki naši gradovi i općine. To je strateški cilj nas kao socijaldemokrata”, poručio je Bernardić.

“S konkretnim prijedlozima i rješenjima idemo prema Vladi. Cilj nam je pokrenuti jednu širu raspravu”, najavio je planove SDP-a.

Komentiraj