BERNARDIĆ ‘I nova Vlada HDZ-a i Mosta tolerira nasilnike’

HINA/ Tomislav PAVLEK /tp

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić je u povodu Izvješća State Depatmenta o stanju ljudskih prava u Hrvatskoj za 2016., upozorio da netolerancija i nasilje prema drugačijima u Hrvatskoj raste te ocijenio da i nova Vlada HDZ-a i Mosta tolerira nasilnike, priopćeno je u subotu iz SDP-a.

U priopćenju se podsjeća da je američki State Department jučer objavio Izvješće o stanju ljudskih prava u Hrvatskoj za 2016. godinu u kojem socijalnu diskriminaciju, nasilje prema ženama, djeci i etničkim manjinama te korupciju i neisplatu plaća radnicima navodi kao najveće probleme u zemlji.

Američka administracija, navodi se, podsjetila je na sve nemile događaje “kojima smo svjedočili prošle godine, od napada na novinare do marša u kojem je sudjelovao i tadašnji potpredsjednik Sabora”; na napade na pravobraniteljicu za ljudska prava i odbacivanje njezinog izvješća u Saboru. Osoba koja je predvodila napade na pravobraniteljicu sad savjetuje ovu Vladu zbog čega i ne čudi kako se prošlogodišnji scenarij nastavlja, ističe se u priopćenju.

Komentirajući izvješće, predsjednik SDP-a Davor Bernardić istaknuo je kako smo i u nepuna tri mjeseca ove godine svjedočili porastu nasilja, marševima na ulicama glavnog grada, napadima na druge i drugačije te kršenju prava radnika, kaže se u priopćenju objavljenom pod naslovom “Samo Plenković niti vidi niti čuje da u Hrvatskoj rastu nasilje i diskriminacija”.

“I nova Vlada HDZ-a i Mosta nastavlja s tolerancijom prema nasilnicima te se, kako je krenulo u prva dva mjeseca, s pravom možemo pitati kako će tek izgledati izvješće za ovu godinu,” zapitao se Bernardić te dodao kako SDP upozorava na narušavanje ljudskih prava i osobnih sloboda kojima svjedočimo posljednjih godinu i pol dana i snažno ih osuđuje.

“Poruku o tome što se događa sad smo imali prilike čuti i s druge strane Atlantika. Gluha ostaje samo hrvatska Vlada. Je li ih barem onda sram?“ zaključio je Bernardić, navodi se u priopćenju.

Komentiraj