BELJAK: “Uz dužno poštovanje, Kolindu Grabar-Kitarović ne mogu shvatiti ozbiljno”

Članovi Hrvatske seljačke stranke u četvrtak su, povodom obilježavanja godišnjice smrti Stjepana radića, položili vijence na zagrebačkom groblju Mirogoj.

Predsjednik HSS-a Krešo Beljak kazao je kako je Stjepan radić bio i ostao ‘najjači političar u hrvatskoj povijesti’.

Beljak nije želio komentirati govor predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović iz Knina. “Mislim da govor predsjednice govori o njoj, pa nema potrebe za komentarom nekoga tko ima drugog favorita”, rekao je Beljak novinarima na Mirogoju.

Ipak, komentar bivšeg predsjednika Ive Josipovića, koji je kazao kako postoje indicije da je predsjdnica prije govora konzumirala alkohol, ocijenio je pretjeranim i suvišnim.

Uzvikivanje pozdrava Za dom spremni vidi kao slanje loše slike Hrvatske u svijet. “To je očito postalo normalno u Hrvatskoj, ne reagira ni policija ni državne institucije. Ne razmišljamo kakav će to odjek imati u svijetu. Istina je da ti ljudi kada odu u Austriju budu ozbiljno kažnjeni, činjenica je da mi pokušavamo skrojiti paralelnu povijest na europskoj razini, koja se nije dogodila, i od toga Hrvatska ima samo štete”, rekao je Beljak.

Smatra i da ponašanje Hrvatske prema migrantima i čuvanje granice s Bosnom i Hercegovinom mora biti sasvim u skladu s civilizacijskim normama. “Mislim da Hrvatska ne treba biti europski policajac, ne trebamo voditi tuđe ratove, hrvatska policija bi trebala postupati u skladu s civilizacijskim normama. Mislim da to hrrvatskoj daje loše svjetlo u međunarodnom okviru. Neka bi se zemlja s bliskog istoka mogla poželjeti osvetiti Hrvatskoj, a mi živimo od turizma”, istaknuo je predsjednik HSS-a.

Ovogodišnji pad u turizmu ne smatra značajnim. “Nije turistička sezona nešto zabrinjavajuća, zabrinjavajuće je da cijene rastu kako bi se pokrili gubici, a gubitke na taj način ne mogu riješiti. Nitko neće dopustuiti da ga se pljačka i bojim se da će se pravi efekti laganog pada vidjeti iduće sezone”, smatra.

HSS je, kaže Beljak, potpisao mostov zahtjev za izvanrednom sjednicom Sab0ora, na kojoj bi se raspravljalo o opozivu ministra zdravstva Milana Kujundžića. “To je tražilo 35 zastupnika, predsjednica se sada nalazi u šah-mat situaciji. Ili će poštovati Ustav i sazvati sjednicu, ili ćemo imati vrhovnicu koja ne poštuje hrvatski Ustav, što bi bila samo jedna od hrvatskih specifičnosti”, kazao je Beljak.

Na pitanje o tome da prokomentira predsjedničinu kritiku rekonstrukcije vlade, Beljak kaže da ne zna što je ona time mislila. “Uz dužno poštovanje, Kolindu Grabar-Kitarović ne mogu shvatiti ozbiljno. Ne znam što je time htjela reći”, kazao je Beljak.

Komentiraj