facebook.com

Bečka akcija ‘Dan kćeri’ kao alternativa stereotipnom odabiru zanimanja

Grad Beč će 28. travnja ove godine ponovo održati Dan kćeri.

U okviru ovog jedinstvenog bečkog projekta djevojčice u dobi od 11 do 16 godina svake godine imaju priliku sudjelovati u specijalnim radionicama i upoznati se s profesijama koje ne smatraju tzv. ‘klasičnim ženskim zanimanjimai.

Ove je godine sudjelovanje u ovoj akciji, s tradicijom od 15 godina, najavilo 150 bečkih poduzeća iz područja obrta, tehnike i tehnologije te prirodoslovnih znanosti.

Zainteresirane djevojčice se za sudjelovanje mogu prijaviti do 18. travnja, a taj će dan biti oslobođene pohađanja nastave.

“Na prvom Danu kćeri koji je održan još davne 2002. godine sudjelovalo je svega jedno poduzeće (Siemens AG Österreich) i samo 200 djevojčica”, kaže Sandra Frauenberger, Bečka članica poglavarstva za ženska pitanja i inicijatorica akcije.

Sandra Frauenberger ističe kako se broj djevojčica koje su birale tri tipična ženska zanimanja – trgovkinja, frizerka i ekonomistica – od 2002. godine do danas znatno smanjio.

Uz već tradicionalni Dan kćeri koji se održava svakog četvrtog četvrtka u travnju, Grad Beč i tijekom cijele godine u okviru specijaliziranih radionica nastoji djevojčice i mlade žene poticati da se okušaju u nekom od ‘tipičnih muških zanimanja’ koje ih zanima.

Bečke gradske vlasti u svojim službama zapošljavaju više od 42 tisuća žena (64 posto), od ukupno 100 gradskih zastupnika 37 su žene, dok je od sedam članova bečkog poglavarstva čak pet žena.

Komentiraj