Barbarić prihvatio posao savjetnika Uprave HEP-a

Autor:

1.10.2023., Zagreb -  Zavrsna etapa Crorace i proglasenje pobjednika. Photo: Neva Zganec/PIXSELL

Photo: Neva Zganec/PIXSELL

„Bivši predsjednik Uprave Frane Barbarić prihvatio je radno mjesto savjetnika u Uredu uprave, koje mu je ponuđeno sukladno ugovoru o radu koji je imao kao predsjednik Uprave te Pravilniku o organizaciji i sistematizaciji Hrvatske elektroprivrede.“, odgovoreno je na upit FORBES Hrvatska.

Naime, bivši predsjednik Uprave koji je podnio ostavku u dramatičnim okolnostima bio je ponuđen novi ugovor, a rok za „očitovanje“ imao je do 19. siječnja ove godine.

Iako se nakon podnošenja ostavke zbog dizanja optužnice za bespravnu gradnju na Hvaru spekuliralo da Barbarić možda neće prihvatiti ostanak u tvrtki s obzirom na ponuđenu poziciju koja je znatno „niža“ i marginalnija od one na kojoj je bio donedavno, on je ipak prelomio da ostaje u HEP-u. Iz FORBES-a su pitali i koje će točno poslove obavljati, odnosno, što će mu biti uže područje savjetovanja – no to nije odgovoreno. Nema ni informacije kolika mu je sada plaća, no sigurno je znatno manja od iznosa koji je dobivao kao predsjednik Uprave. Znamo da je za tu poziciju koeficijent 5,4, te da nisu predviđene povlastice kao što je korištenje službenog automobila ili kartice.

EKSKLUZIVNO: Barbarić tražio od Plenkovića i Filipovića da žurno spriječe gubitke HEP-a zbog nužne prodaje viškova plina po cijenama ‘koje mogu biti znatno niže od nabavnih’ | NACIONAL.HR | online izdanje najutjecajnijeg političkog tjednika

Cijela Uprava, predvođena v.d. predsjednikom Vicom Oršulićem, koja je do sada imala već dva savjetnika, Igora Akmadžića i Huberta Bašića, sada dobiva i trećeg, i to dugogodišnjeg iznimno utjecajnog bivšeg predsjednika Uprave – što sigurno donosi zanimljivu dinamiku u vrh Uprave. Naime, Uprava u kojoj je do sada Barbarić bio šef, sada bi trebala koristiti njegove savjetničke usluge, odnosno, uključivati ga „po potrebi“.

Koliko će realno utjecati na rad Uprave?

S obzirom da Upravu i dalje čine osobe iz njemu bliskog kruga, uz Vicu Oršulića, Petar Sprčić i Tomislav Šambić, a Barbariću pri smijeni službeno nisu spočitnuti nikakvi problemi u poslovanju HEP-a, niti ga se smatralo odgovornim u aferi Plin za cent – za koju je DORH službeno započeo izvide – on zapravo može i dalje značajno utjecati na rad Uprave HEP-a.

Dakako, sve će ovisiti o doziranju njegovih stvarnih ovlasti iz Banskih dvora. Naime, u međuvremenu je iz Vlade maknut i Davor Filipović, bivši ministar gospodarstva i održivog razvoja koji je smatrao da je u HEP-u došlo do propusta kada su se počele gomilati zalihe jeftinog plina i omogućena „rasprodaja“ koja je potencijalno nanijela poslovnu štetu HEP-u te da HEP nije na vrijeme upozoravao što se zapravo događa. Sada ministarstvo koje je nadležno za HEP vodi Damir Habijan, koji se tek treba detaljnije uputiti u kompleksan energetski sektor – koji u njegovom ministarstvu i dalje vodi državni tajnik Ivo Milatić, za kojeg se smatralo da pripada istom krugu kao i Frane Barbarić.

NOVA POZADINA SKANDALA: ‘Šefa HEP-a prijavio je kolega iz HDZ-a iz osvete radi otkaza u HEP-u’

Podsjetimo, Frane Barbarić je pravnik po struci, od 1994. do 2004. je radio u Zane nekretninama u okviru ZABA Grupe, a od 2004. do 2007. u PBZ Leasingu. 2007. godine, u vrijeme kada Vladu vodi Ivo Sanader, dolazi u HEP na mjesto pomoćnika direktora, a kasnije postaje i direktor Direkcije za upravljanje ljudskim potencijalima, opće i pravne poslove te potom pomoćnik predsjednika Uprave i rukovoditelj statusnog prava. U siječnju 2018. godine izabran je za predsjednika Uprave HEP-a, u Vladi Andreja Plenkovića, a smatralo ga se i privatno pripadnikom kruga Andreja Plenkovića. Dugogodišnji je član HDZ-a te se smatra da i sada uživa zaštitu i podršku – dijela stranke.

TAJNI DETALJI sastanka u Vladi na kojem je Barbarić napao Filipovića: ‘J… ću ti mater, smeće jedno lažljivo’

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.