HINA/ Daniel KASAP/

Plenković objavio imena novih ministara

Pet minuta iza podneva HNS-ovci Predrag Štromar i Matija Posavec stigli su u Banske dvore na pregovore s HDZ-om.

Prilikom ulaska u Banske dvore nisu željeli davati izjave, već rekli da će to učiniti nakon završetka pregovora. U HDZ-ovu timu u zgradu su ušli predsjednik Sabora Gordan Jandroković i šef Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić.

UŽIVO:

22.13 Ministar graditeljstva i potpredsjednik Vlade je Predrag Štromar, a ministrica obrazovanja prof. Blaženka Divjak.

Dražen Bošnjaković će preuzeti pravosuđe, Lovro Kuščević upravu, Davor Božinović MUP. Tomislav Ćorić će preuzeti energetiku i zaštita okoliša, a Marko Pavić će voditi mnistarstvo rada i mirovinskog sustava, objavio je Plenković.

21:30 Završila sjednica Predsjedništva HDZ.

21:01 Unatoč tvrdnjama članova Predsjedništva da će Esih, Hasanbegović i Glasnović podržati Vladu, Hasanbegović je to demantirao.

20:35 Silvano Hrelja, predsjednik HSU-a, izjavio je da će odluku o podršci Plenkoviću donijeti večeras nakon konzultacija sa strankom.

20:30 “Sve će biti dobro”, rekao je kratko Plenković dok je ulazio u središnjicu HDZ-a.

20:20 Gordan Jandroković potvrdio je da će HNS-u ići dva ministarstva.

20:30 “Sve će biti dobro”, rekao je kratko Plenković dok je ulazio u središnjicu HDZ-a.

20:20 Gordan Jandrokvoć potvrdio je da će HNS-u ići dva ministarstva.

20:15 Neslužbeno se doznaje da će HNS-u pripasti dva ministarstva, a da bi ruku za Vladu trebao podići i Glasnović, javlja N1.

19:50 Na sjednicu Predsjedništva stigli su Milijan Brkić, Andrija Mikulić, Vladimir Šeks i Drago Prgomet.

19:02 Zastupnici nacionalnih manjina izašli su sa sastanka u vladi te najavili da bi sutra u Saboru trebali biti predstavljeni novi ministri.

19:02 Zastupnici nacionalnih manjina izašli su sa sastanka u vladi te najavili da bi sutra u Saboru trebali biti predstavljeni novi ministri.

18:36 Kako se doznaje, sjednica Predsjedništva HDZ-a zakazana je za danas u 20 sati. To je znak kako bi već sutra mogla biti objavljena odluka o novim ministrima.

18:30 U vladu je stigao i HSU-ov Silvano Hrelja, ali i državni tajnik u MUP-u, Robert Kopal.

18:20 U vladu su došli predstavnici nacionalnih manjina.

Pri ulasku u vladu, zastupnik talijanske manjine Furio Radion kazao je kako se radi o “informativnom” sastanku

17:15 Ministar Barišić napustio je zgradu vlade, nije želio išta komentirati.

16:00 HDZ računa na pet ruku HNS-ovaca. Poznata su imena onih koji će pomoći HDZ-u u skupljanju većine: to su Milorad Batinić, Božica Makar, Marija Puh, Bernarda Topolko i Stjepan Čuraj kao zamjena Ivana Vrdoljaka.

15:15 Anka Mrak Taritaš poručila je da je njezin “putu u HNS-u završen” i da je “ta vrata” zatvorila, te da će kad dođu ministri glasati protiv njihova odabira i time odustati od članstva u stranci. “Treba sačuvati ime i prezime i obraz, da mogu doći svuda popiti kavu i ne osjećati se nelagodno i loše. Ja sam dosljedna sa svime u svojim izjavama, dosljedna prema onom što sam do sada radila i takva ću biti i u buduće”,rekla je Mrak Taritaš.

14:15 HNS-ov Predrag Štromar izašao je nakratko iz Banskih dvora i novinarima rekao da se pregovori nstavljaju za dva, tri sata.

“Nema ustupaka. Sve naše vrijednosti koje gaji HNS, te vrijednosti unosimo u ovu Vladu. Još nismo završili razgovore, sljedeća runda možda već bude za par sati. Još ništa nije odlučeno o ministarskim mjestima. Mi ćemo zavšriti pregovore ako će oni biti na taj način da te vrijednosti možemo prenijeti na cijelo hrvatsko društvo”, rekao je Štromar.

Upitan o kurikularnoj reformi, Štromar je rekao da će voditi obrazovnu reformu, kroz Ministarstva i s ministrom.

13:50 Novinari su ministra financija Zdravka Marića upitali kako će u Vladi funkcionirati s ljudima koji su tražili njegov opoziv, Marić je rekao kako ‘postoje stvari koje nadilaze osobne ili političke interese’

13:20 “Još uvijek očekujem od premijera Plenkovića da se distancira od govora isključivosti vezano uz nacionalne manjine”, izjavio je za N1 zastupnik talijanske nacionalne manjine Furio Radin. Dodao je da je stav Kluba nacionalnih manjina da je ulazak HNS-a ugodna vijest u smislu pomicanja prema centru.

12:49 Predsjednik vrgoračkog ogranka HNS-a Roman Tolj najavio je u četvrtak napuštanje stranke zbog odluke Središnjeg odbora stranke o ulasku u pregovore o sklapanju koalicije s HDZ-om na nacionalnoj razini, a najavio je i raspuštanje tog ogranka.

Raspušta se HNS u Vrgorcu

12:20 Državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike Mario Šiljeg pri izlasku iz Vlade novinarima je kazao da bi za nekoliko sati ili najkasnije sutra trebalo biti poznato tko su novi ministri. Ni Šiljegni ministar graditeljstva Lovro Kuščević nisu željeli otkriti sastav nove Vlade, javlja N1.

12:05 “Mogu vam samo reći da tamo idemo u dobroj vjeri u želji da postignemo dogovor koji će osigurati parlamentarnu većinu i kvalitetno funkcioniranje Vlade”, rekao je prilikom ulaska u Banske dvore Gordan Jandroković.

Komentiraj