‘Bandić zna da je gotov pa želi uništiti Hipodrom i sagraditi trajan spomenik samome sebi’

‘Iako se smatra da Plenković treba Bandića, meni se čini da Bandića trebaju oni koji vode grad. On ga odavno ne vodi jer ga je ucijenila građevinska mafija koja drži pola Zagreba. Sve su već međusobno podijelili’, kaže Gordana Pasanec iz Udruge Siget

Unatoč činjenici da je javna rasprava o novom Generalnom urbanističkom planu – kojim je, između ostalog, na mjestu današnjeg Hipodroma i Zagrebačkog velesajma predviđena izgradnja Bandićeva zdanja na Savi -organizirana od 1. do 14. kolovoza, dakle u “gluho doba godine”, kada je grad doista prazan, u ta dva tjedna prikupljeno je više od devet tisuća potpisanih primjedbi građana koje su urudžbirane u Poglavarstvu Grada Zagreba do 14. kolovoza. “Oni su očito namjeravali ispod žita promijeniti GUP. No ovoga puta podcijenili su informiranost i svijest građana. Mislili su da će im to proći, kao one navodne tehničke ispravke pogreški unutar GUP-a, kada su mijenjali namijene cijelim česticama iz zelenih zona u građevinske. Zato gradonačelnik i pokazuje ljutnju, viče da se bavi vizijama i da ga nitko neće zaustaviti, a osobito ne ‘sitne ribe’ kakve smo mi”, uvjerena je Gordana Pasanec, potpredsjednica Udruge građana Siget.

No samo posljednjeg dana javne rasprave Udruga građana Siget sama je sakupila preko 1500 potpisa protiv gradonačelnikovih namjera. Građani iz svih dijelova Zagreba dolazili su na Hipodrom kako bi potpisali primjedbe koje su članovi raznih inicijativa i udruga napisali uz pomoć stručnjaka. Naime, i Društvo arhitekata grada Zagreba i mnogi poznati arhitekti solidarizirali su se ovoga puta s građanima i svojim znanjem aktivno pridonijeli nastojanjima da se zaustavi devastacija prvenstveno Novog Zagreba.

Dokaz o tome da je gradonačelnik Bandić od početka svoga vladanja Zagrebom, dakle još od 2000. godine, imao namjeru uništiti Hipodrom i prenamijeniti to vrijedno gradsko zemljište, Gordana Pasanec vidi u dokumentaciji koju joj ju je na uvid dao arhitekt koji je u doba gradonačelnikovanja Marine Dropulić, odnosno još početkom 1995., u okviru Gradskog zavoda za planiranje razvoja i zaštitu čovjekova okoliša izradio stručnu podlogu za izdavanje lokacijske dozvole Hipodrom-Zagreb. Dokument je potpisao tadašnji direktor Zavoda Slavko Dakić, a projektni zadatak bio je proširenje i obnova Hipodroma, koji je u zoni površine namijenjene sportu i rekreaciji. Ideja je bila nadograditi upravnu zgradu i smjestiti u nju ugostiteljske sadržaje, trgovine opreme za jahanje, ambulante, garderobe i sanitarije, dok su na katu planirani uredi, prostorije za klubove, suce i trenere, polivalentna dvorana i restoran s terasom i gledalištem iz kojeg bi se moglo pratiti natjecanja. Terasa je trebala biti projektirana kao zimski vrt, a bruto razvijena površina smjela je doseći najviše 3200 četvornih metara.

U objektu je bila predviđena i izgradnja novih 100 štala, zatim velika dvorana 70/35 m s gledalištem za 1000 posjetitelja, kao i komercijalni prostori, dok je najveća predviđena bruto razvijena površina smjela iznositi 5400 četvornih metara.

Od navedenog izgrađena je velika konjušnica, obnovljene su štale, popravljene stare tribine, uređen okoliš, a sve to počelo se događati još prije Oluje i završetka rata, što pokazuje koliko je tadašnjim vlastima bio važan razvoj konjičkog sporta. Posebno se isticalo da takve hipodrome imaju mnoge europske metropole i da su te zelene sportske oaze “pluća grada”. Dolaskom Milana Bandića na čelo Zagreba, projekt je zaustavljen, investicije su prestale i Hipodrom je polako počeo propadati – objasnila je povijest odnosa zagrebačkog gradonačelnika i Hipodroma predsjednica Udruge građana Siget Gordana Pasanec.

‘Dok je Mirka Jozić, sadašnja pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo bila direktorica Hipodroma, održavali su se turniri na kojima se zarađivao veliki novac, za koji se ne zna gdje je završio’

“Zanimljivo je i kako je sadašnja pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Mirka Jozić, koja snažno agitira za projekt Manhattana na Savi, svojevremeno bila direktorica Hipodroma i kako je netom prije njezina odlaska i imenovanja na dužnost u gradskom poglavarstvu, izgorjela upravna zgrada sa svom dokumentacijom. Meni se čini da to nije bilo slučajno, a uskoro bih mogla dobiti i konkretne dokaze za tu tvrdnju. Tijekom njezina direktorovanja održavali su se turniri na kojima se zarađivao veliki novac, o kojem se pouzdano ne zna gdje je završio. Njezin muž na čelu je zaštitarske tvrtke Bilić-Erić Security, koja radi za Grad i čuva Hipodrom”, rekla je Pasanec.

U prikupljanju potpisa protiv novih izmjena GUP-a sudjelovale su stotine aktivista, građana svih dobi, trudnica i studenata, starih bračnih parova, stanovnika Sigeta, Savice, Trešnjevke, Bukovca – dakle, svi oni kojima je doista stalo građani kojima je jako stalo do grada i kvarta u kojem žive. Bez suradnje svih segmenata društva, po mišljenju Gordane Pasanec, rezultat sigurno ne bi bio takav:

“Udruge građana iz Savice, Sigeta, inicijative Samoborček, kao i mnogi drugi, odradile su svoje na terenu. Ali bez organizacija Pravo na grad i Zelene akcije, kao i suradnje s arhitektonskom strukom, to stvarno ne bi išlo.”

Na urudžbirane primjedbe službe u Gradu Zagrebu morat će odgovoriti, a taj bi proces, smatraju aktivisti, mogao potrajati barem šest do sedam mjeseci, iako je gradonačelnik uvjeravao medije da će sve biti gotovo za dva tjedna. Naime, iako će ih vjerojatno sve odbiti, morat će svoju odluku obrazložiti, i to za svaki prijedlog pojedinačno – jer su se aktivisti potrudili da nijedan prijedlog ili primjedba ne budu isti, kako bi spriječili gradske službe da im svima odgovore istom “šprancom”.

“Oni tjedan dana moraju izdavati samo urudžbene brojeve, pred njima je jako puno posla – ako će raditi kako treba. Ako mi dobijemo odgovore za dva tjedna ili mjesec dana, to znači da prigovore nisu ni pogledali i da je sve to bila samo farsa”, upozorila je Gordana Pasanec.

Gradonačelnik Milan Bandić sigurno nije očekivao tako organizirani otpor svojoj samovolji i sve više pokazuje znakove nervoze, dodatno potencirane izjavama HNS-ova Predraga Štromara, koalicijskog potpredsjednika Plenkovićeve vlade i ministra graditeljstva, koji je pozdravio uključivanje tako velikog broja građana u javnu raspravu. Obećao je i da će Ministarstvo detaljno provjeriti je li prijedlog GUP-a usklađen s višim dokumentom, a to je Prostorni plan Grada Zagreba. To je već drugi put da je Vlada intervenirala u pokušaj gradonačelnika Bandića i njegove klike da netransparentno mijenjaju GUP. Naime, uoči sjednice Skupštine Grada koja je održana 10. srpnja, a ispred koje su se okupili aktivisti i građani s “crvenim kartonima” za gradonačelnika, Ministarstvo graditeljstva nije dalo suglasnost promjenama GUP-a prije no što se dopuni elaborat Prostornog plana i provede nova javna rasprava. Gordana Pasanec o tome je rekla:

“Budući da izmjena Prostornog plana Grada Zagreba nije ni pokrenuta, ne doživljavam takve izjave kao dokaz dobre volje Predraga Štromara i Vlade da se zaustavi Bandićeva mahnitost. Ja ništa više ne vjerujem dok se ne dokaže crno na bijelom. Voljela bih da se ministar doista želi držati zakona i procedure, ali poučena dosadašnjim iskustvom – ne vjerujem nikome.”

Ipak, očekuje da će stvarna “ofenziva” na Hipodrom unatoč svemu krenuti nakon predsjedničkih izbora, u vrijeme predsjedanja Hrvatske EU-om, kada se Vlada neće imati vremena baviti takv im stvarima, a premijeru će u tom razdoblju najmanje trebati nestabilnost.

Nacionalova sugovornica uvjerena je da je za Bandićevo povezivanje s investitorima iz Dubaija, koji od 2015. grade jednako megalomanski Vučićev projekt Beograd na vodi, sudbonosan bio posjet Dragana Markovića Palme, kontroverznog srpskog poduzetnika i bivšeg gradonačelnika Jagodine:

“Mi smo u stalnom kontaktu s beogradskim aktivistima i arhitektima i oni nam čestitaju na svim akcijama koje poduzimamo. Sudjelovali su i na tribini koja je organizirana u DAZ-u. U Beogradu je protiv projekta Beograd na vodi prosvjedovalo 70 tisuća ljudi, jer Srbi su u tome malo aktivniji od nas. Ali nisu uspjeli zaustaviti betoniranje i suludu izgradnju jer se radilo o zemljištu u vlasništvu države, koje je Vučić proglasio eksteritorijalnim. Tamo su izgrađeni isključivo komercijalni objekti za prodaju, dok društvenih sadržaja, naravno, nema. Problem je bio vrlo sličan našem – naime, nepostojanje procedure i infrastrukture, pa jedan dio izgrađenih objekata tamo već tone. Mi imamo sreću da se ovdje radi o gradskom zemljištu i da Bandić ipak ne može sve što mu padne na pamet bez blagoslova države. To je vrlo bitno, upravo zbog toga tko odlučuje.”

Na pitanje smatra li da je Milan Bandić dobio neki novac kako bi projekt Manhattana na Savi “progurao” kroz proceduru, Gordana Pasanec odgovorila je kako je sigurna da zasad nije dobio ništa, već samo obećanja:

“Ako je i obećan neki novac, možda i nije za njega, jer tu se radi o mreži interesenata. Možda se Bandiću osobno ne može ni kuna korupcije u ovom slučaju dokazati. No meni se čini da je gradonačelniku u ovoj fazi najvažnije da iza njega ostane neki megalomanski spomenik za povijest.”

Dodala je i da nitko ne zna što je on obećao investitorima u pismu namjere, a Arapi su ga, očito, ozbiljno shvatili:

“Znakovito je kako su se prije koji tjedan pojavili geodeti iz tvrtke Geo-Omega koji su počeli kolčiti teren i mjeriti Hipodrom u nekih pola sedam ujutro. Kada sam ih pitala rade li to za Zagrebački holding, izvođači su mi odgovorili da njih plaća tvrtka Eagle Hills iz Dubaija, kako bi izmjerili postojeće stanje. Jedan od njih obećao mi je poslati taj ugovor. Čim ga dobijem, objavit ću ga!”

Na pitanje kako su se Sigećani tako brzo organizirali, Gordana Pasanec, bivša vijećnica gradske četvrti Novi Zagreb zapad, s liste Zagreb je naš! – Nova ljevica – ORaH – Radnička fronta – Za grad, odgovorila je da su gotovo odmah reagirali na vijest da su predstavnici Hipodroma dobili nalog za iseljenje:

“Pročitala sam to popodne, bila je nedjelja i do navečer sam počela pozivati ljude. Za četiri dana imali smo prvi prosvjed na Hipodromu na kojem se skupilo oko 1400 ljudi!”

Na urudžbirane primjedbe službe u Gradu Zagrebu morat će odgovoriti, a taj bi proces mogao potrajati barem šest mjeseci, iako je Bandić uvjeravao medije da će sve biti gotovo za dva tjedna

Iako je gradonačelnik odmahnuo rukom i pokušao minorizirati taj prosvjed, bila je sreća što su trebali mišljenje Ministarstva graditeljstva, bez kojeg dokument nije mogao u Skupštinu.

“No prvo negativno mišljenje dala je Janica Kostelić, kao pročelnica Središnjeg državnog ureda za sport. To doista nisam od nje očekivala, jer sam zapravo slučajno poslala taj dopis i pozitivno me iznenadila odgovorom. Zapravo se samo pozvala na odredbe Zakona o sportu i odradila svoj posao. Ja sam se tresla od veselja! Dakle, ipak netko poštuje zakonske procedure!” prisjetila se Gordana Pasanec.

Inače, Udruga građana Siget postoji od 2017. godine, kada su imali prvi sukob sa Sanjom Cvjetko-Jerković, pročelnicom Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada.

“Tada smo u borbu protiv izgradnje shopping centra i Lidla na našoj livadi u Sigetu krenuli sami kolega Tomislav Vukoja i ja. Svi su nam se smijali jer smo se pobunili protiv Vlade Leke, investitora koji je dobro umrežen s gradonačelnikom i brojnim moćnicima. S njima je bio i tadašnji v.d. direktor Brodarskog instituta Igor Tripković, koji je polagao pravo na vlasništvo zemljišta pored jedne od obiteljskih kuća koje su svojevremeno dobili projektanti s Instituta. No kako su ti ljudi kuće u međuvremenu otkupili, to je bilo njihovo vlasništvo. U početku nas je na prosvjedima bilo tridesetak, ali se nismo dali zastrašiti. Cijeli smo slučaj prijavili DORH-u, USKOK-u, Pučkoj pravobraniteljici podastrli dokumentaciju, dokazali da rade protuzakonito i iako su nam prijetili, pokušavali nas kupiti, zastrašiti, ucijeniti – mi smo ustrajali. Zvali su i vlasnike kuća u dva, tri ujutro, nudili im svašta, no oni se nisu dali kupiti. Onda je Leko odustao, izjavio da smo mi gamad i stoka i da ne može kraj takvih divljaka ništa raditi i cijeli projekt prodao je još gorem od sebe, Iliji Sirovini. To nas, naravno, nije zaustavilo, već smo odmah reagirali i zaustavili i njega. Naime, Bandić i njegova pročelnica Sanja Cvjetko Jerković pokušali su tada izmijeniti GUP prije završetka javne rasprave i dati cijeli prostor na raspolaganje Castrum nekretninama, u vlasništvu Vlade Leke koji je ta prava prodao firmi Ilije Sirovine – SIRONEK. Došli smo slučajno do tog dokumenta, predali ga DORH-u i USKOK-u, koji su nam u pisanom obliku odgovorili da su uočene kriminalne radnje. Oni su započeli istragu, a dok istraga traje, oni šute. Međutim – gradnja je zaustavljena. Dakle, imamo iskustva! Pokazali smo im da ih se ne bojimo i sada je sve stalo”, rekla je Pasanec.

Javno izlaganje o gradonačelnikovim prijedlozima izmjene GUP-a održano je 8. kolovoza u Skupštini Grada Zagreba, a rasprava u kojoj je sudjelovalo preko 150 građana, aktivista i stručnjaka bila je vrlo žestoka i trajala je preko tri sata.

“Tamo je bio moj kolega Vukoja, a poslala sam i cure s Hipodroma, studentice, koje su cijelo vrijeme s nama u akciji i dala im pitanja koja su nam napisali arhitekti. Šteta što nisu uspjele pitati jer je netko prije njih postavio slična pitanja. Vjerojatno bi im pročelnica Sanja Jerković odgovorila na latinskom, kako je učinila nekim sudionicima”, rekla je Gordana Pasanec.

Osim toga, sve i da većina u Skupštini Grada prihvati ovakav GUP, procedura se nastavlja. On mora biti usklađen s Prostornim planom Grada Zagreba, a za njegove izmjene mora se ponovo održati javna rasprava, što sve skupa traje i ne može biti završeno za mandata ove vlade. Ni za mandata gradonačelnika. Iako je, kao što je Nacionalu potvrdio visoki izvor iz Ministarstva graditeljstva, Grad Zagreb prije nekoliko mjeseci već poslao prijedlog izmjena postojećeg Zakona o prostornom uređenju, prema kojima takva zakonska procedura u određenim slučajevima nije potrebna, već o svemu može odlučivati gradonačelnik, zahvaljujući amandmanima HNS-a i HDZ-a takve promjene Zakona nisu prošle. Nacionalov izvor iz Ministarstva uvjeren je da će Štromar ići do kraja i odraditi bitku s Bandićem umjesto Plenkovića, koji će se tu držati po strani ako ne dođe do nekih drugih dogovora. Naime, HNS-u i HDZ-u cilj je kupiti vrijeme, istaknula je Pasanec:

“Ovo je trakavica koju javnost, dakle, mi građani, treba održavati, odnosno raditi ono što radi Društvo arhitekata grada Zagreba – inzistirati na proceduri. Drugog načina borbe protiv kriminala nemamo, nego inzistirati na provođenju zakona. U tom slučaju Ministarstvo graditeljstva ne može ništa, ne može ići protiv Zakona o prostornom uređenju, prema kojem je Prostorni plan višeg reda, odnosno, nadređen je GUP-u. To može samo Sabor, što bi trajalo predugo. Prema važećem Zakonu, sve mora ići po proceduri koja će potrajati. Uvjerena sam da se Plenković u to neće upuštati. On računa na vrijeme – jer dok se sve to provede, ovakva koalicija više neće biti na vlasti. Pitanje je uopće hoće li on biti premijer ili će biti negdje u Bruxellesu. Plenković ima manje vremena od Bandića – samo godinu dana, dok je do sljedećih lokalnih izbora ostalo dvije godine. No ako mi nastavimo sa svojim aktivnostima, ni Bandić neće imati vremena. On je toga svjestan i zato pokazuje ljutnju. On osjeća da mu je kraj blizu. Zna da će izgubiti izbore u Zagrebu i zato pod svaku cijenu želi provesti svoju volju i ostaviti trajan spomenik samome sebi na Savi.”

Po njezinu mišljenju, u političkom smislu, ako uopće dođe do usvajanja GUP-a u Skupštini Grada, to će biti dokaz korumpiranosti vlade Andreja Plenkovića te njegove očite spremnosti da trguje za 13 Bandićevih ruku u Saboru. Gordana Pasanec napomenula je da je već pisala premijeru, prvo u slučaju otimanja livade u Sigetu, a nakon toga zbog izdavanja dozvole za odlaganje građevinskog otpada u unutarnjem prostoru Brodarskog instituta, koji je hortikulturno zaštićen. Na taj upit dobila je odgovor koji je potpisao premijer osobno i u kojem piše da Vlada daje dozvolu za odlagalište na godinu dana. Pasanec je ogorčena: “Dakle, zeleni, zaštićeni prostor pretvoren je potpisom premijera u građevinsku deponiju!”

Nacionalov izvor iz Ministarstva graditeljstva uvjeren je da će Štromar ići do kraja i odraditi bitku s Bandićem oko GUP-a umjesto Plenkovića, koji će se držati po strani ako ne dođe do drugih dogovora

Obavijestila ga je pisanim putem i o posljednjoj situaciji s Hipodromom i svim akcijama koje su građani poduzimali, ali odgovora nema.

“Iako se smatra da Plenković treba Bandića, meni se čini da Bandića trebaju oni koji vode grad. On ga odavno ne vodi jer je ucijenjen od građevinske mafije koja drži pola Zagreba. Sve su već međusobno podijelili. Baš me briga ako je opasno spominjati njihova imena jer su mi već ionako razni tipovi prijetili da će me ubiti. I mene i mog psa. Bandić zna da je gotov i on svoja obećanja mora izvršiti. To su strašne stvari, kao u američkim mafijaškim filmovima”, rekla je Gordana Pasanec i nastavila:

“Kad smo pokrenuli akciju na Hipodromu, Bandić je potajno zvao predsjednike konjičkih klubova koji su u vlasništvu Holdinga na privatni sastanak i nudio im ugovore na potpisivanje. Ugovori su na neodređeno vrijeme, a trebaju se potpisati do kraja kolovoza. Oni su navodno garancija da ih se neće izmještati dok ne bude izgrađen novi hipodrom. Obećan im je vrhunski hipodrom na dvije lokacije. Jedna je iza Bundeka, gdje nema mjesta za hipodrom, a druga je Blato, gdje su već u GUP-u upisani nacionalni nogometni stadion i HOTO vile. Pa gdje bi on to tamo izgradio?”

Kao što je Nacional već pisao, u novom prijedlogu GUP-a prošao je još niz, u najmanju ruku, dubioznih rješenja. Od podzemnih garaža u donjem gradu, preko smanjivanja zelenih površina, do ukidanja bilo kakvih ograničenja za gradnju baznih stanica. “Po ovome bi ih se smjelo graditi gdje tko hoće i s visinom kakvu želi, dakle – i pored vrtića, škola, bolnica! Zato su nam se i pridružili aktivisti iz Hrvatske udruge za zaštitu od elektromagnetnog zračenja, jer je sve to skupa opasno i za zdravlje građana”, upozorila je Pasanec.

Ako ove primjedbe i prijedlozi ne zaustave gradonačelnika u njegovim namjerama, sljedeći korak je skupljanje potpisa za referendum protiv GUP-a.

“Ne isplati se rušiti Bandića referendumom jer će on ionako pasti na sljedećim lokalnim izborima. Treba pod svaku cijenu spriječiti ovakav GUP. Željela bih tu podsjetiti na njegovu izjavu da su ga birali Zagrepčani. Njega nisu birali Zagrepčani, već ga je izabralo uvijek istih 13 do 17 posto ovisnika o njegovim uslugama, jer su pravi Zagrepčani ostali doma. To se ne smije ponoviti”, zaključila je Gordana Pasanec.

 

Komentiraj