Baltičko more: Usprkos krađama olupina brodova istraživanje podmorja se nastavlja

Goran Kovacic/PIXSELL

Švedski arheolozi i ronioci marljivo nastavljaju istraživati podmorje Baltičkog mora. Procjenjuje se kako na širem morskom području ima oko 20 tisuća olupina, od kojih su brojne pronađene ili izvađene u posljednjih dva desetljeća. Ovakvi pronalasci su važni za daljnje otkrivanje povijesti skandinavske regije, a u brojnim obalnim gradovima i mjestima se osnivaju muzeji ili izložbeni prostori, gdje su izložene izvađene olupine bodova.

Arheolog Jim Hansson iz Švedskog nacionalnog pomorskog muzeja je za medije otkrio kako je sa suradnicima nedavno pronašao ostatke 500 godina starog trgovačkog broda, no netko je već ranije bio na ovoj lokaciji i uzeo neke od predmeta. Osim što određuju vremenski period, izronjeni artefakti uvijek omogućuju znanstvenicima i povjesničarima ispričati i rekonstruirati priču o pronalasku broda u podmorju.

Znanstvenici surađuju s obalnom stražom i policijom kako bi se zaštitile neke lokacije u kojima će se ili se obavljaju zaroni. Na svu sreću veliki broj predmeta ipak ide na klasificiranje i restauraciju te postaju dio muzejskog postava.

Komentiraj