Viktor Ishchuk u Zagrebu pleše dvije svjetski poznate priče i prekrasna baleta

Press/Ukrainian Classical Ballet

 

Nakon spektakla ‘Orašar’ koji je rasprodao KD Lisinski u četiri navrata, trupa Ukrainian Classical Ballet se vraća u Zagreb uz baletne plesne priče o ‘Carmen’ i ‘Šeherezadi’.

Dvije snažne žene, različite i slične u beskompromisnoj ljubavi, nepotkupljiva ponosa će se suprotstaviti, svaka na svoj način, muškom svijetu posjedovanja i moći.

‘Carmen’ je strastven i dramatičan balet izvanredne dinamične koreografije nastao na temeljima priče Prospera Mériméea i nezaboravne glazbe Georgesa Bizeta, koju je aranžirao i prilagodio Rodion Ščedrin. Energično i strastveno djelo o ljubavi, ljubomori i smrti tragična je priča o slobodi romkinje Carmen, koja zavodi naivnog vojnika Don Joséa, koji je, zaslijepljen ljubavlju, slijedi u život opasnosti ostavljajući svoju zaručnicu Micaëlu i karijeru. Carmen ga ubrzo odbacuje zbog toreadora Escamilla…

Istočnjačke narodne priče iz ‘Tisuću i jedne noći’ povezuju likovi perzijskoga cara Šahrijara i Šeherezade, koja je nadahnula istoimenu simfonijsku suitu Nikolaja Rimskog-Korsakova te kasnije egzotičnu baletnu adaptaciju senzualnih pokreta. Uzbudljiva plesna priča Šeherezada prikazuje Šahrijarov gubitak razuma nakon suočenja s nevjerom svoje žene Zobeide.

Ova fantastična baletna uprizorenja o složenim muško-ženskim odnosima prepunima ljubavi, požude, zavisti i tragičnosti na rasporedu su u nedjelju, 16. veljače, a mi smo uoči gostovanja Ukrainian Classical Balleta, razgovarali s Viktorom Ishchukom, koji je za Nacional izjavio:

“Nakon četiri godine (Radio&Juliet) drago mi je opet se vratiti u Koncertnu dvoranu Lisinski, ovaj put sa spektaklima ‘Carmen’ i ‘Šeherezada’. U spektaklu ‘Carmen’ plešem ulogu Josea/Hosea, a u spektaklu ‘Šeherezada’ ulogu Zlatnog roba. Za mene su obje uloge vrlo interesantne. S jedne strane obje uloge su apsolutno različite što se tiče različitosti kultura – arapske i španjolske. Međutim, i u jednoj i u drugoj priči, moje heroje povezuje jedna vrlo važna crta, a to je ljubav, ili bolje reći – žeđ za ljubavlju.

Vjerojatno zato što je ljubav vodeća snaga čovječanstva i svaki čovjek bez obzira na vanjske okolnosti teži za tim da ju dobije čak i kad je svjestan o mogućim negativnim posljedicama, koje mogu niknuti od te želje. Veliko nam je zadovoljstvo da zajedno s Ivanom Žuravlev (UCB) i ARTentainment produkcijom prezentiramo ove spektakle kako bismo hrvatskim gledateljima pokazali simbiozu ovih dviju različitih kultura te nam je želja u jednoj večeri kako provesti publiku kroz dvije svjetski poznate priče i dva prekrasna baleta.

Cijela naša ekipa iz Ukranian Classical Baleta s nestrpljenjem očekuje nastup 16. veljača na pozornici Lisinskog. Svaki sudionik naše ekipe s velikim poštovanjem se odnosi prema svojoj profesiji počevši od tehničara, ton i svjetlo majstora do vodećih solista. Time želimo pokazati maksimalan rezultat svakom od gledatelja i zato pokazivanje ovih baleta po prvi put na hrvatskoj pozornici je za nas vrlo važan trenutak. Želim svakom gledatelju da zajedno s nama uroniti u ove dvije predivne velike ljubavne priče bez obzira na njihovu tragičnost. Smatramo da to je najveći poklon za Dan zaljubljenih”.

Viktor Ishchuk
[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]