Baletna bajka ‘Orašar’ i ovog prosinca u ‘Zajcu’

Autor:

HNK Ivana pl. Zajca

Riječko Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca i ove sezone svojoj publici osigurava mogućnost da u prosinačke dane uoči božićnih blagdana uživa u jedinstvenom ozračju blistavog ‘Orašara’, baletnog obiteljskog klasika Petra Iljiča Čajkovskog u koreografiji i režiji Ronalda Savkovića, za koji se uvijek traži ulaznica više.

Bajkovita plesna priča pod velikim, svjetlucavim borom o putovanju u snove, svoju publiku čeka 16, 17, 19. i 20. prosinca, kad su na programu dvije izvedbe, u 12.00 i 19.30 sati.

Orkestrom Opere 16. i 17. prosinca ravnat će dirigent Alexander Zemtsov, a 19. i 20. prosinca Peter Somodari.

I u ovogodišnjim izvedbama, ulogu Clare plesat će Marta Kanazir, a ulogu Princa, Joseph Cane. U ulozi Drosselmeyera izmijenjivati Daniele Romeo i Andrei Köteles. Snježnu kraljicu plesat će Marta Voinea Čavrak, a Colombinu, Laura Orlić. Ulogu Praline plesat će Ksenija Duran Krutova dok će Kralj miševa biti Domenico Piscopo, a Fritz Sebastian Macan. Španjolski ples izvodit će par Irina Köteles i u alternacijama, Domenico Piscopo te Daniele Romeo, Arapski ples Sabina Voinea i Ali Tabbouch, Kineski ples Laura Orlić i Svebor Zgurić, a Ruski ples Anna Ponomareva i Leopodo Guadagno.

orasar-joseph-cane-marta-kanazir-clanovi-ansambla

daniele-romeo-irina-koteles

U ostalim ulogama i ansamblima gledat ćemo cjelokupni ansambl riječkog Baleta. Uz njih, u predstavi sudjeluje ansambl djevojčica i dječaka.

Dramaturg je Darko Lukić, scenografiju potpisuje Dalibor Laginja, kostime Aleksandar Nošpal, a svjetlo Dalibor Fugošić. Asambl i soliste Baleta uvježbale su Cristina Lukanec i Oxana Braniboura Kožul, koja je uvježbala i djecu.

Orašar’ Petra Iljiča Čajkovskog jedno je od najljepših djela klasične baletne literature i svakako jedan od najpopularnijih baleta već više od jednog stoljeća. Svake godine tijekom zimskih mjeseci brojne baletne kuće diljem svijeta izvode upravo ovaj poznati balet.

Za vrijeme blagdana i djeca i odrasli se jednako raduju ovoj baletnoj čaroliji.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)