Austrija želi da Frontex vrati migrante iz Grčke u Tursku

ustrija želi da migranti koje je po dolasku u Grčku preuzela europska agencija za nadzor granica Frontex budu izravno vraćeni u Tursku, kao i da joj Europska komisija financijski pomogne u zbrinjavanju izbjeglica.

“Frontex mora zaustaviti ljude koji bježe prema Grčkoj. Svi moraju biti spašeni ali potom te osobe moraju biti vraćene u Tursku. Tada Frontex ne bi bio samo program spašavanja nego uistinu služba za zaštitu granica”, kaže kancelar Werner Faymann u list Oesterreich.

Dodao je kako je predložio “to optimalno rješenje” turskom premijeru Ahmetu Davutogluu na donatorskoj konferenciji o Siriji u četvrtak u Londonu.

Faymann tvrdi da bi to bila “jedina potpuno učinkovita mjera kako bi se slomila mreža krijumčara”, a Turska bi zauzvrat postigla bržu deblokadu tri milijarde eura pomoći koje joj je odobrila Europska unija za priljev migranata.

Austrija je jedna od europskih zemalja koja je primila, u odnosu na svoje stanovništvo, najveći broj podnositelja zahtjeva za azilom u 2015.

Njezin ministar financija Hans Joerg Schelling zatražio je također da Europska komisija pomogne Austriji sa 600 milijuna eura kojima bi pokrila dodatne troškove prihvata izbjeglica.

“Što se tiče izbjegličke krize, krajnje je vrijeme da se Komisija vrati svojoj uobičajenoj funkciji neovisne institucije koja predstavlja interese cijele zajednice i počne tako djelovati”, kazao je Schelling u pismu čije je dijelove objavio dnevni list Kurier.

Komentiraj