EPA/JIM LO SCALZO

ASH CARTER Pojačat ćemo napade protiv ISIS-a, možda pošaljemo i kopnenu vojsku

Američki ministar obrane Ash Carter porulio je kako će SAD pojačati napade protiv Islamske države, te najavio mogućnost slanja kopnene vojske u Siriju. Carter je u Senatu rekao se neće suzdržavati od napada u suradnji sa saveznicima. “Napadat ćemo iz zraka ili iz direktnih akcija na kopnu”, rekao je.

“Jednom kada ih lociramo, nijedna meta nije izvan dosega”, dodao je Carter. SAD u Iraku ima oko 3300 vojnika, koji treniraju iračke snage. Carter nije precizirao pod kojim bi uvjetima kopnene akcije bile aktivirane.

Ova najava dolazi nakon propalih pokušaja obuke sirijskih pobunjenika i akcije specijalaca u kojoj je oslobođeno 70 zarobljenika, a u kojoj je poginuo američki vojnik Joshua Wheeler. On je prvi američki vojnik koji je poginuo u kampanji protiv Islamske države.

Carter je najavio još dvije promjene u američkoj strategiji – veći fokus na grad Raqqu i irački grad Ramadi. U Raqqi američke bi snage trebale pružiti potporu kurdskim vojnicima. Kurdi pokušavaju osvojiti defacto glavni grad Islamske države, a do sada su bili najveći saveznici Amerikancima u borbi protiv Islamske države.

Komentiraj