Arheološki park u Muzeju vučedolske kulture stajat će 130 milijuna kuna

MUZEJ VUČEDOLSKE KULTURE

Brojni planovi na lokalitetu Muzeja na istoku Hrvatske

Muzej vučedolske kulture najmlađa je muzejska ustanova u Hrvatskoj i jedina koja je posvećena isključivo jednoj kulturi – vučedolskoj. U devet mjeseci postojanja posjetilo ga je više od 30 tisuća ljudi. Osim stalnog postava arheologa i istraživača Aleksandra Durmana, ovaj Muzej planira izgraditi arheološki park na užem prostoru lokaliteta.

‘’Zbog svoga karaktera i pozicije Vučedola kao izletišta, nezaobilazno je uključivanje cijele zone uz Dunav, a ideja je da se nakon obilaska Muzeja na lokalitetu može posjetiti rekonstruirani dio vučedolskog naselja na istraženim pozicijama. U radionicama starih zanata prezentirat ćemo vještine izrade alata, obuće i odjeće te raditi pokuse vezane uz svakodnevne aktivnosti u naselju. Na vučedolskom otoku posjetitelj će moći doživjeti boravak u sojenicama u kakvima su stanovali Vučedolci u močvarištima Ljubljanskog barja. Poučnim stazama u zoni lokaliteta posjetitelji će moći prošetati do Gradca, kultnog i metalurškog središta vučedolskog naselja na kojemu će doživjeti Megaron, najstariji hram posvećen jednom bogu metalurgije, i otkriti tajne poslove kojima se bavio metalurg šaman. Na platou Kukuruzište Stremi, na kojemu se proteklih godina provode istraživanja, planiramo izgraditi planetarij koji će u svojoj velikoj multimedijalnoj dvorani posjetiteljima pružati dodatni doživljaj vučedolskog neba, a u ovome projektu vidimo i prigodu da se čitav jedan novi svijet edukacije otvori učenicima osnovnih i srednjih škola iz kontinentalne Hrvatske i okolnih područja’’, rekla je za Nacional Mirela Hutinec, ravnateljica Muzeja vučedolske kulture.

Želja je djelatnika Muzeja da Vučedol zbog svoga značaja i mogućnosti znanstvenog istraživanja postane središte proučavanja Indoeuropljana te planiraju uspostaviti znanstveno-istraživački centar s kabinetima i laboratorijima, u kojemu bi ugostili stručnjake i studente iz cijeloga svijeta. Osim znanstvenih potreba, arheološki park na Vučedolu ponudit će i turističku komponentu.

‘’Neophodno je urediti obalni pojas kao izletničku zonu s pristaništem za manje turističke brodice, revitalizirati u ratu devastirane smještajne i ugostiteljske objekte, urediti muzejski trg, info punkt, osigurati adekvatne parkirne površine i ostale popratne sadržaje turističke infrastrukture’’, kaže Mirela Hutinec.

Projekt će biti financiran putem europskih fondova, a troškovi će iznositi oko 130 milijuna kuna.

Vučedol je specifičan projekt započet još prije Domovinskog rata. Nakon povratka ljudi i razminiranja terena, želja za izgradnjom muzeja na Vučedolu se intenzivirala, a projekt konkretizirao kroz veliki državni projekt ‘’Ilok – Vukovar – Vučedol, istraživanje, obnova i revitalizacija kulturne baštine’’. Kao vrijedan projekt i novoosnovanu instituciju od posebnog interesa za Hrvatsku, podupirali su ga svi ministri kulture, ističe ravnateljica.

‘’Od osnutka Muzeja, u veljači 2013., odnosno početka rada institucije u travnju 2014., uspješno je realiziran stalni postav. Paralelno s procesom realizacije stalnog postava planiran je i nastavak izgradnje arheološkog parka, čije će središte biti upravo Muzej koji će svojim djelovanjem i bogatim sadržajima privlačiti brojne posjetitelje i svakodnevno im nuditi neponovljiv doživljaj. Radujemo se nastavku uspješne suradnje s Ministarstvom kulture kao osnivačem koji je Vučedol prepoznao kao projekt od nacionalnog značaja koji doprinosi jačanju i razvoju kulture i turizma kontinentalne Hrvatske, ali i gospodarstva Vukovara i hrvatskog Podunavlja’’, rekla je ravnateljica.

Muzej kao vrijedan projekt podržali su arheološki, muzeološki i arhitektonski stručnjaci, a arhitekti zgrade Muzeja Goran Rako i Vanja Ilić za svoj rad dobili su veliku nagradu Salona arhitekture 2015. Od lipnja prošle godine, kada je otvoren, Muzej vučedolske kulture posjetili su brojni gosti iz inozemstva, među kojima i veleposlanici Njemačke, Japana, Indije i Australije.

Komentiraj