[quote_box_center]

  • Izložba je posvećena antičkim Iberima, koji su živjeli na sjeveroistoku Iberskog poluotoka, to jest, na području današnje Katalonije
  • Većina izložaka dolazi iz zbirki Arheološkog muzeja Katalonije
  • Ova atraktivna izložba ostaje otvorena do 16. kolovoza

[/quote_box_center]

Izložba u Arheološkom muzeju
Izložba u Arheološkom muzeju

Arheološki muzej u Zagrebu, u utorak 24. ožujka, otvara izložbu ‘Sjeverni Iberi: život, smrt i ritual s druge strane Pirineja’, najavljuje amz.

Izložba u sklopu projekta Arcafe (Archéologie et Cultures de L’âge du fer en Europe – Arheologija i kulture željeznog doba u Europi) posvećena je antičkim Iberima, koji su živjeli na sjeveroistoku Iberskog poluotoka, to jest, na području današnje Katalonije.

Ova atraktivna izložba ostaje otvorena do 16. kolovoza.
Većina izložaka dolazi iz zbirki Arheološkog muzeja Katalonije, na izložbi će biti predstavljeni i predmeti iz drugih katalonskih muzeja (u Barceloni, Empúriesu, Olèrdoli) te najnoviji arheološki pronalasci. Na izložbi je izloženo više od dvjesto predmeta s legendama, a tu su i zanimljivi audiovizualni sadržaji.

Sjeverni Iberi se razlikuju po svojim kulturnim i životnim osobnostima od ostatka iberskog svijeta, to je vidljivo i po povezanosti s galskim susjedima te keltskom kulturom.
Iberi su predromanski narod koji je obitavao na rubu Zapadne Europe. Razvili su vlastitu kulturu duž mediteranske obale Iberskog poluotoka u razdoblju od petsto godina. Održavali su bliske kontakte i s drugim kulturama, posebno s Grcima i Kartažanima. Sve do invazije Rima i Drugog punskog rata imali su svoju neovisnost. Aristokracija ratnika vladala je nad seljacima i obrtnicima. Njegovali su urbani razvoj, napredne tehnologije metalurgije, lončarskog kola, korištenje novca i pisma, umjetnički izričaj…

Sve to pogledajte na izložbi ‘Sjeverni Iberi: život, smrt i ritual s druge strane Pirineja’ u Arheološkom muzeju u Zagrebu.

Komentiraj