Hrvatska
Decoration icon

arbitražni sud

ARBITRAŽA SE NASTAVLJA Sud odlučio: Slovenije je povrijedila Sporazum, ali ne toliko da se postupak ne nastavi

Autor:

Davor Puklavec/PIXSELL

Arbitražni sud u Haagu odlučio je u četvrtak kako je Slovenija povrijedila Sporazum o arbitraži s Hrvatskom, ali ne toliko da se postupak arbitraže ne bi nastavio, pišu slovenski mediji.

Postupak o granici između Hrvatske i Slovenije tako se nastavlja te će biti donijeta odluka o razgraničenju između Hrvatske i Slovenije.

Arbitražni sud o ovoj je odluci već obavijstio hrvatsku i slovensku vladu, javlja Delo. “Slovenija je prekršila pravila arbitražnog sporazuma, ali to kršenje nije bilo toliko ozbiljno da opravda hrvatski zahtjev za okončanjem postupka”, navodi se u presudi.

Hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova oglasilo se priopćenjem povodom odluke Arbitražnog suda, u kojem navode da je Arbitražni sud svojom odlukom propustio vratiti povjerenje, kako u neovisnost i nepristranost vlastitoga rada, tako i u međunarodno arbitražno pravosuđe općenito.

“Podsjećamo da je svojim djelovanjem Slovenija bitno povrijedila Sporazum o arbitraži, čiji se predmet i svrha više nisu mogli ostvariti. Zbog toga je temeljem jednoglasne odluke Hrvatskog sabora iz srpnja 2015., a u skladu s odredbama međunarodnog prava, i pokrenut postupak prestanka Sporazuma o arbitraži te se ujedno prestalo s njegovom primjenom”, navodi se u priopćenju.

Naglašavaju kako Hrvatska više nije stranka u arbitražnom postupku te kako MVEP neće komentirati namjere ili odluke Arbitražnog suda.

Podsjetimo, iz arbitražnog postupka Hrvatska je izašla prošle godine jednoglasnom odlukom Sabora.

Sve je započelo kada je u javnost izašli dokazi o dogovaranju slovenskog člana arbitražnog suda Jerneja Sokoleca i slovenske diplomatkinje i opunomoćene predstavnice za praćenje arbitraže Simone Drenik o iznošenju argimenarta i lobiranju kod drugih sudaca Stalnog arbitražnog suda u Haagu.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)