Apel građanima u pogođenim mjestima: “Ne popravljajte sami priključak na električnu mrežu!”

Direktor HEP operatera distribucijskog sustava (HEP ODS) i član Kriznog stožera Tome Medveda Nikola Šulentić u četvrtak je gostovao na N1 televiziji, gdje je komentirao što se sve, i koliko brzo, obavilo pri uspostavljanju ponovne opskrbe električnom energijom nakon potresa.

“Od prvog, najkatastrofalnijeg potresa imali smo ukupno 150.000 korisnika mreže van napona, moram napomenuti, ne samo na sisačko-moslavačkom nego i na velikogoričkom području”, rekao je i dodao da je od 150 tisuća priključaka koji su ostali bez struje, njih pet tisuća bilo na području Sisačko-moslavačke županije.

“U prvih 24 sata vratili smo pod napon više od 90 posto, a u sljedećih 24 sata gotovo sve. Brza interventna akcija u ta dva dana izvrsno je odrađena”, kazao je dodajući da se svi koji imaju problema mogu javiti HEP-u: “Osim kontakta kojime mogu kontaktirati prema Elektri Sisak, angažirani su i naši call-centri u Vukovaru i u Kninu, gdje više od 40 operatora radi cijelo vrijeme. Mogu se javljati na besplatni broj 0800 300 418 kao i na ostale brojeve.”

“Čim građani na terenu vide vozilo s oznakama HEP-a, slobodno neka ih zaustave i pitaju što god treba”, dodao je.

Apelirao je na stanovnike potresom pogođenih područja da ne popravljaju sami priključak na električnu energiju. “Takvo upozorenje vrijedi uvijek, kamoli u ovakvim katastrofalnim situacijama. Više od 150, gotovo 200 naših radnika je na terenu, slobodno neka ih zovu… Neka ne pokušavaju bilo što popraviti sami ili sami pokušavati. Bez ikakve naplate HEP će doći i napraviti što je potrebno”, objasnio je.

Rekao je da se oni koji su u potresu stradali ili su i inače teškog specifičnog stanja na potresom pogođenim područjima, ne trebaju plašiti računa za struju: “Uprava HEP-a je već komunicirala, a potpredsjednik Vlade Milošević je već nešto na Stožeru rekao u tom smjeru, neka se ljudi griju i neka koriste sve mogućnosti u ovim teškim vremenima da si olakšaju u ovoj situaciji. HEP iznalazi model kako da se refundira ili, kako bih rekao, da se oprosti dug za ovaj period. Jedino, kažem, traži se model koji bi bio i transparentan i pošten da se omogući i socijalnim kategorijama stanovništva ugroženijeg, a i onima kojima su objekti više ili jače nastradali.”

Na kraju je prokomentirao i stanje u zaseocima i selima do kojih električna energija nije došla: “To je problematika još od Domovinskog rata, ne bih je vezao uz sam potres. U tom periodu HEP je priključio više od 140.000 objekata u više županija pogođenih ratom i ta obnova je posve, nekako, pri kraju. Ostalo je još oko 150 slučajeva koji se privode kraju. Svi takvi korisnici trebaju se javiti, podnijeti zahtjev. Ima ih koji se ne žele priključiti, ima ih koji su previše udaljeni, pa je tehnički nemoguće. Ali, postoje rješenja poput sustava solarnih panela, i to se već radi, gdje se ljudima može osigurati električna energija i bez mreže.”

Komentiraj