Nacional

ANTE BARIŠIĆ ‘Mi smo alternativa ukupnom sustavu’

Hrvatska radnička stranka na parlamentarne izbore, koji se održavaju za dva dana, izlazi samostalno, naglašavajući kako im je dosta koalicija u kojima se za radnike ništa ne pita. Nakon izbora, najavljuju, stranka će se preimenovati u ‘Stranka jednakopravnosti’.

Nositelj liste u prvoj izbornoj jedinici, Ante Barišić, profesor na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, poručuje kako se ne bavi ideologijama niti populizmom, već je ovu priču formulirao na znanstvenim dokazima. “Mi smo alternativa ukupnom sustavu”, dodaje.

Ante Barišić privukao je pozornost šire javnosti u lipnju 2015. kada je za Nacional progovorio o tomu kakve je, prema njegovim tvrdnjama, veze s Udbom imao tadašnji šef HDZ-a Tomislav Karamarko. On je tada izjavio da su točne tvrdnje Josipa Manolića da je Karamarko bio doušnik Udbe. Nacional je o Barišiću više puta kritički pisao. U listopadu 2002. objavljena je informacija da je Znanstveno-nastavno vijeće pri zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti ustvrdilo da je Barišić tijekom natjecanja za zvanje docenta, svojim objavljenim znanstvenim radovima pribrojao i one koji nikada nisu napisani. Nacional je otkrio i da je Barišić tijekom 90-ih surađivao s Vinkom Grubišićem, koji je tada bio zamjenik ministra informiranja, i pomogao mu da se izradi plan o HDZ-ovu ovladavanju hrvatskim medijskim prostorom koji je postao model za stvaranje tajnog ortačko-medijskog koncerna Grupo, u suvlasništvu Ivića Pašalića, Miroslava Kutle, Ninoslava Pavića i Vinka Grubišića. Nacional je pisao i o njegovim pokušajima da nekim novinarima Feral Tribunea nametne kakve tekstove da objavljuju. U predsjedničkoj kampanji 2000. pokušao je pomoći svom zemljaku Draženu Budiši da pobijedi Stipu Mesića, plasirajući u Slobodnoj Dalmaciji priču o Mesićevoj navodnoj suradnji s jugoslavenskim tajnim službama. Pisao je Nacional kritički i o još nekim Barišićevim aktivnostima koje su se svodile na pokušaje da se približi nekim političarima i postane njihov neformalni savjetnik za sigurnosna pitanja. Barišić ništa od objavljenog nikada nije demantirao. Unatoč kritičkom pisanju Nacionala o njegovim aktivnostima, Barišić se u lipnju 2015. javio Nacionalu potaknut željom da demantira prozivanja po kojima je upravo on osmislio Manolićev napad na Karamarka i praktički ga nagovorio da istupi u Nacionalu. U razgovoru za Nacional on je te optužbe demantirao, ali i izjavio da su Manolićeve tvrdnje o Karamarku točne. Nacional je odlučio objaviti taj intervju i Barišićeve tvrdnje, jer je činjenično točno i lako provjerljivo da je u sporno vrijeme Ante Barišić bio zaposlenik Službe državne sigurnosti koji se bavio Crkvom, pa je o interesu SDS-a za Tomislava Karamarka mogao imati neposredna saznanja. Barišić se uoči nadolazećih parlamentarnih izbora izravno politički angažirao.

Kao svoj glavni cilj stranka koju Barišić nastoji politički afirmirati navodi provedbu ekonomsko-financijske lustracije. “Sveobuhvatnu kazneno-pravnu akciju pokrenutu protiv teških djela ratnog zločina iz ere militarizma valja proširiti i preusmjeriti na kazneni progon jednako teških nedjela počinjenih u ekonomskoj sferi u trenutku u kojem praksa financijalizma potiskuje dosadašnju praksu militarizma, zadržavajući i dalje metodu ratovanja i primjene prisile ili prijetnje uporabom prisile u bilo kom pojavnom obliku kao ključno obilježje postupanja u ekonomsko-financijskom prostoru”, naglašavaju.

Prvi korak u provedbi ekonomsko-financijske lustracije bio bi ukidanje Ovršnog zakona i svih povezanih zakona, te uspostavljanje Zaklade i Fonda prema službenom Registru ovršenika kako bi se osigurala i zaštitila temeljna prava svakog državljanina RH, poglavito ustavom zajamčeno pravo vlasništva kod onih koji imaju poteškoća sa dugovima u bilo kom obliku.

Ostali ciljevi Hrvatske radničke stranke su ukidanje Sigurnosno-obavještajne agencije u dosadašnjoj formaciji, cjelovita i sveobuhvatna demilitarizacija resora unutarnjih poslova. Ukidanjem HRT pretplate i cjelovitim prelaskom Hrvatske radiotelevizije na tržišno poslovanje uveo bi se red u medijskom prostori, ističu, a time bi mediji postali kanal za neometani protok informacija isključivo u prostoru privatne autonomije.

Stranka se zalaže i za izbor predsjednika Republike Hrvatske isključivo u Hrvatskom Saboru, što bi bio prvi korak u dokidanju elemenata države nacionalne sigurnosti koji su preostali iz ere militarizma. Stranka ističe da se niti jedan vanjskopolitički ili unutarnje politički cilj u uvjetima mira i institucionalnog postupanja unutar pravne stečevine EU više ne može postizati primjenom ili prijetnjom uporabe prisile, pa predlažu konverziju resursa Oružanih snaga u resurs Javnih poslova.

Barišić, koji je prošle godine dao ekskluzivan intervju za Nacional, navodi i kako je njihov cilj da se političke stranke financiraju isključivo iz članarina, bez mogućnosti primanja donacija, a kao prirotet naglašava i izdvajanje Rafinerije Sisak i dovođenje u puni tehničko-tehnološki kapacitet kao početnu točku reprivatizacije Ine, te povrat prava vlasništva izvornim dioničarima ‘Croatia banke’ d.d. uz istodobno utvrđivanje kazneno-pravne odgovornosti vinovnika cijelog slučaja.

Komentiraj