Matija Topolovec/PIXSELL

Antarktika trpi zbog globalnog zatopljenja

Mnoge životinjske vrste se okupljaju na širem antarktičkom području tijekom ljetnih mjeseci. Antarktiku još uvijek prijete brojne opasnosti, koje uzrokuju klimatske promjene i globalno zatopljenje. Meteorološka stanica kopnene baze Esperanza je nedavno zabilježila najvišu temperaturu od početka mjerenja u ovo doba godine.

Greenpeace se nastavlja boriti protiv zagađenja, koje stvaraju pojedine svjetske regije i nastoji zaštititi bioraznolikost Antarktike. Znanstvenica Kristen Thompson govori kako su je teme očuvanje oceana i zaštita životinja potaknuli da postane biologinja  i želi nastaviti tu misiju. Koordinatorica Greenpeacea, Sini Saarela, također je bila dio ekspedicije, koja je počela prošle godine na Sjevernom polu.

Brod Arctic Sunrise će nastaviti uzimati uzorke fitoplanktona s površine i iz dubine mora. Moderni filteri i oprema vrlo brzo daju rezultate, koji se uspoređuju s prijašnjim mjerenjima i podacima.

Greenpeace se dugi niz godina bavi promatranjem i praćenjem kitova i pingvina. Podaci su korisni za druge organizacije, institucije i biologe diljem svijeta.

Komentiraj