Anka Mrak-Taritaš za nacional.hr: ‘Više me ništa ne iznenađuje kada je Plenković u pitanju…’

Autor:

10.07.2023., Zagreb - Na konferenciji za medije odrzanoj u Saboru o temi "Zakon o pomorskom dobru – Vlada stvara još veci nered i otvara prostor za korupciju i devastaciju" govorila je Anka Mrak Taritas. Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Patrik Macek/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković obratio se u utorak medijima gdje je rekao da članovi Predsjedništva HDZ-a nisu razgovarali o USKOK-u u splitskom sjedištu Elektrodalmacije dodajući kako će odluku o plinskoj aferi donijeti kada za to odluči Vlada, a ne kada to hoće netko drugi.

“Ovo je nešto što se nije trebalo dogoditi. Dogodilo se, mi o tome vodimo računa i naše odluke donosimo onda kada mi o tome odlučimo, a ne kada to hoće netko drugi“, rekao je tada Plenković.

Saborska zastupnica GLAS-a Anka Mrak Taritaš u razgovoru za nacional.hr osvrnula se na izjavu premijera te dodala kako ju više ništa ne iznenađuje kada je on u pitanju.

“Uopće nema nikakve dileme što se desilo s plinskim biznisom. Nema dileme da je u tome sudjelovao čovjek koji je vrlo blizak premijeru Plenkoviću, a to je predsjednik Uprave HEP-a Frane Barbarić. Nema nikakve dileme da dio odgovornosti snosi i ministar (Davor Filipović, op.a), ali na kraju snosi i premijer”, započela je saborska zastupnica i nastavila:

“Ta njegova bahatost, njegov bezobrazluk… Kao: ‘Nema veze’. Sve ima veze! Taj novac koji je tamo nestao, to je novac poreznih obveznika Republike Hrvatske”.

Kakvu to poruku šalje javnosti, zanimalo nas je. “Plenković cijelo vrijeme šalje poruku da je gospodar i upravitelj svega i da nema tko što u ovoj državi misliti osim njega te da će donijeti odluke kada na to bude spreman, kada za njega to bude najmanja šteta”, odgovorila je Mrak-Taritaš.

Saborska zastupnica istaknula je da Plenković zemljom upravlja na način da prvo gleda svoje interese pa onda interese za HDZ i u konačnici ako nešto ostane za zemlju.

‘Barbarić karakterizira cijeli menadžment HDZ-a’

Naša sugovornica osvrnula se i na najnovije medijske napise o Barbariću. Podsjetimo, predsjednik Uprave HEP-a dobio je priključak struje ionako mu je vila na Hvaru bespravno izgrađna. Ovih dana stigla je potvrda kako policija, po nalogu USKOK-a, provodi izvide o spomenutom priključku.

“On, zapravo, karakterizira cijeli menadžment HDZ-a. Rade što hoće i ostavljaju poruku: ‘Nama nitko ništa ne može!’. Na sjednici Odbora za gospodarstvo, na kojoj je bio i Barbarić, tada sam ga prvi put vidjela. Moram priznati, uvijek nastojim biti pristojna, ali sam mu rekla da način na koji je on s nama razgovarao je ispod bilo kakve razine. Ta bahatost, bezobrazluk njegova je karakteristika. Cijela ova afera, način na koji se odnosi prema vikendici – točna je slika svega toga”, istaknula je zastupnica.

“Umjesto da odgovori na ono što ga se pitalo, on je došao i odgovarao: ‘Pa što vi mene uopće imate pitati’. Ostavljao je dojam da s nama gubi vrijeme te da se ništa neće promijeniti. No nešto se mora promijeniti. Cijelo vrijeme moramo pitati Plenkovića što se događa s tom aferom, koji su rezultati iste jer je to jedna od afera koju smo imali priliku vidjeti. Bojim se da postoje afere za koje nismo imali prilike doznati da one postoje”, dodala je.

Pospremanje afere ‘pod tepih’

Anka Mrak-Taritaš kaže da Plenković cijelo vrijeme pokušava tu aferu “pospremiti pod tepih” i pokušava da se ta afera zaboravi.

“Ona se ne smije zaboraviti”, jasna je zasupnica.

U rujnu Sabor opet počinje sa zasjedanjem. Našu sugovornicu upitali smo kako će izgledati ‘aktualac’ na kojem će premijer i ministri u Vladi odgovarati na pitanja zastupnika.

“Tu imamo niz pitanja koja moramo postaviti premijeru. To je još jedna prilika da ga pitamo što je s HEP-om. Šteta je napravljena i za to treba netko odgovarati”, zaključila je saborska zastupnica GLAS-a Anka Mrak-Taritaš u razgovoru za nacional.hr.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.