Patrik Macek/PIXSELL

ANDREJ PLENKOVIĆ “Božinović će mi biti šef kabineta, a u Vladi će sigurno biti više od jedne žene”

Predsjednik HDZ-a i novi mandatar Andrej Plenković gostovao je večeras na RTL televiziji. Plenković je danas od predsjednice Kolinde Grabar Kitarović dobio mandat za sastavljanje Vlade, nakon što joj je predao potpise 91 zastupnika.

“Pred nama je veliki posao, riječ je o odgovornosti prema biračima i nadam se da ćemo biti na visini zadaće”, rekao je na početku svog prvog intervjua otkako je postao mandatar Plenković. Kazao je kako ne osjeća nelagodu zbog odgovornosti. “Moramo se uhvatiti u koštac sa svim problemima hrvatskih građana od kojih smo i dobili povjerenje”, poručio je.

Na pitanje voditeljice Mirjane Hrge ima li viziju kako će pokrenuti hrvatsko gospodarstvo, Plenković odgovara: “Mi ćemo ići na jednu cjelovitu poreznu reformu, stabilnost javnih financija, na nastavak porezne reforme, ali i povećanje ekonomskih ulaganja u Hrvatsku.”

Očekuje da će se do predstojeće sjednice Europskog vijeća obaviti glasanje u Saboru i postaviti nova Vlada te kako će on predstavljati Hrvtasku. Na pitanje hoće li Vlada biti formirana prije donošenja zakona koje je Most tražio, kaže kako će o tome pričati sutra. “Svakako želim poštivati proceduru i mislim da ćemo naši rješenje koje će zadovoljiti i proceduru i političke prioritete Mosta”, kaže.

Kaže kako je nemoguće zadovoljiti apetite svih članova HDZ-a kod podjele ministarskih mjesta. “a stalno govorim kako je HDZ kao najveća stožerna stranka u Hrvatskoj bogata brojnim pojedincima, vrlo kvalitetnim stručnjacima u svim resorima. Mi bismo komotno mogli formirati dvije ili tri čak vlade”, ističe.

Mediji u posljednje vrijeme pišu kako bi Milijan Brkić mogao biti marginaliziran, a Plenković to opovrgava. “On je moj legitimno izabrani zamjenik, redovito komuniciramo, maloprije smo bili skupa na sastanku, prema tome, otklanjam sve spekulacije da smo u zategnutim odnosima”, objašnjava Plenković.

Razgovori o ministarskim mjestima obavit će se u sljedećim danima, a za Zdravka Marića kaže kako je jedan od kandidata za ministra financija. Otkrio je kako će njegov šef ureda bviti Davor Božinović te kako će u njegovoj Vladi sigurno biti veći broj žena. “Ivana Maletić je sjajna stručnjakinja, obavit ćemo i razgovore s njom, sve je otvoreno, doznat ćete sve na vrijeme”, naglašava.

Na kraju je rekao kako se založio za nastavak arbitraže s MOL-om. “Temeljito ću se upoznati sa svim detaljima vezanima oko Ine i voditi računa da se njezini interesi zaštite”, zaključio je novi mandatar.

Komentiraj