RADIO NACIONAL Andrea Radak: Žele maknuti srpsku manjinu iz političkog i društvenog prostora, orbanizirati medije…

Autor:

Zagreb, 14.05.2024. - Konferencija za medije Hrvatskog novinarskog društva (HND) na kojoj su upozorili javnost na 'opasne nasrtaje predstavnika Domovinskog pokreta na tjednik "Novosti" èije gašenje ta stranka otvoreno zagovara'. Na fotografiji glavna urednica "Novosti" Andrea Radak. foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIÆ/ lsd

HINA/Lana SLIVAR DOMINIĆ

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) u utorak je upozorilo javnost na opasne nasrtaje predstavnika Domovinskog pokreta na tjednik Novosti čije gašenje ta stranka otvoreno traži, ali i na zaprimljene prijetnje koje su proslijeđene policiji. Predsjednik HND-a Hrvoje Zovko istaknuo je da je posljednjih dana ”zaprimljeno više odvratnih i gnjusnih prijetnji” protiv novinara Novosti, od kojih su neke došle i na adresu Hrvatskog novinarskog društva’. Zahtjevi DP-a predstavljaju udar na slobodu medija, na Ustavom zajamčeno pravo na jednakost, udar na prava nacionalnih manjina i na Savjet za nacionalne manjine, na politike Srpskog narodnog vijeća (SNV) i uređivačku autonomiju Novosti.

Promatrajući u kontekstu predizbornih radnji HDZ-a u koje spada donošenje ‘Lex AP-a’, oktroiranje Ivana Turudića glavnim državnim odvjetnikom, saborske rasprave o financiranju ‘Novosti’, kao i neprestanim napucima AP-a o načinu obavljanja novinarske profesije, jasno je da pritisak za ukidanje financiranja kritičkog glasila predstavlja samo dio sveobuhvatnog napada na slobodu mišljenja, govora i izražavanja. Prigovor da se Novosti ne bave manjinskim (komunalnim) temama, te da se bave isključivo ”globalnim” velikim temama, što prevedeno govori bi se trebale baviti samo ”folklorom, etno gastronomijom i baštinom“. Taj naum kao krajnji cilj ima svojevrsne segregacije i guranja u geto u kojem će se Srbi i pripadnici drugih nacionalnih manjina naći zatvoreni unutar svojih etničkih odrednica. Sličan naum imaju i za žene koje žele zatvoriti u kuhinju i pretvoriti u domaćice.

No, nema straha za većinski narod. Sljedeći na redu su Hrvati antifašisti, ateisti, agnostici, europejci, kozmopoliti, jednom riječju ljudi otvorenog uma i slobodne volje. O ovim opasnim protudemokratskim tendencijama razgovaramo danas s Gošćom dana Andreom Radak, glavnom urednicom Novosti u programu Radio Nacionala od 13 sati.

Cijeli razgovor možete slušati OVDJE.

Ne mogu vam puno više reći o prijetnjama zbog istrage koja je u tijeku, ali mogu vam reći da su Novosti najbolji barometar za stanje društva, jer čim krene politika udesno, odmah kreću prijetnje i dobar smo pokazatelj smjera u kojem ide Hrvatska.

Rekla bih da je to način da se cijela srpska manjina makne iz političkog i društvenog prostora. Ta tendencija postoji odavno i bile su na nižim razinama, ali sada su dobile priliku da se afirmiraju na nacionalnoj razini. Ono što se događalo u Vukovaru sada se to pokušava provesti na nacionalnoj razini. No, na državnoj razini ipak postoji više zaštite od lokalne razine i ta zaštita je jača. Srbi mogu biti tu, ali neka ne budu previše javno prisutni. Neki tip Karamarkove politike je sada prisutan u novom obliku.

Jedan dio naših kolega normalno pita što će biti s Novostima, kao da se radi o pitanju pregovora, a ne o pokušaju gušenja jednog medija.

Normalizacija svih radikalizama je normalna kada ekstremno desne stranke dolaze na vlast, kao u Mađarskoj, a sada to gledamo i kod nas kako peru svoje politike i stvaraju ih prihvatljivima ukidajući do sada proskribirane sasdržaje.

Naš položaj prije svega ovisi o Ustavnom zakonu iz 2002. godine i Savjetu za nacionalne manjine koji dodjeljuje sredstva za glasila nacionalnih manjina autonomno.

To što se govori da bi se nacionalno glasilo trebalo baviti samo etničkim temama predstavlja jedan oblik diskriminacije i segregacije.

Oni se ideološki žele miješati u sve vrste medija, u privatnim kroz kontrolu vlasništva, u javnim kroz kroatizaciju programa. Oni zazivaju orbanizaciju cijelog medijskog sektora u Hrvatskoj.

Mi smo u ovom trenutku moneta za potkusurivanje. Svaki put kada njihova suradnja dođe u problem neko ideološko pitanje će se izvući, ili Novosti ili rodna ideologija…

Mi se ovih dana družimo u redakciji i smijemo se kako smo za to utrenirani, jer smo imali samo kratke periode mira. Važan nam je aspekt sigurnosti i važno je da se svi solidariziramo i suprostavimo.

https://www.mixcloud.com/nacionalradio/go%C5%A1%C4%87a-dana-andrea-radak-15052024/

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.