U Velikoj Britaniji analiziraju otpadne vode kako bi otkrili genetski materijal koronavirusa

Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Lokalne vlasti u Velikoj Britaniji su pokrenule projekt, koji je dio šireg državnog plana kako bi se otkrili mogući budući epicentri širenja zaraze koronavirusom.

Znanstvenici prikupljaju uzorke iz otpadnih voda u potrazi za genetskim materijalom virusa.

Profesor sa Sveučilišta u Newcastleu, David Graham, je rekao da je ovo “svojevrstan rani sustav za upozoravanje”, koji bi trebao otkriti i asimptomatične nositelje u lokalnim urbanim zajednicama.

Video je snimljen na području povijesne grofovije Northumberland i grada Durhama. Na osam gradskih lokacija se prikupljaju uzorci vode, od malih naselja s obiteljskim kućama do većih zajednica.

Rheanne White, tehnička savjetnica u tvrtki Northumberland Water, je otkrila kako se projekt provodi od 22. ožujka. Samo u postrojenju za otpadne vode u Durhamu uzorci se uzimaju dva puta tjedno.

Koronavirus se ne može prenijeti kanalizacijskim sustavom, no u vodi mogu ostati neinfekcijski genetski ostaci od osoba koje su bile nositelji.

Uzorci se zamrzavaju te odlaze na analizu u laboratorije, gdje se moraju temeljito odstraniti nečistoće kako bi se identificirao genetski materijal.

Komentiraj