ANADOLIJA: “U Hrvatskoj osam džamija pretvoreno u crkve”

Osam džamija iz osmanskog razdoblja u Hrvatskoj je pretvoreno u crkve, podatak je iz članka balkanske redakcije turske agencije Anadolija o podacima turskog arhitekta Mehmeta Emina Yilmaza, koji tvrdi da je “na području osamnaest država nekadašnjeg Osmanskog carstva ukupno 329 džamija, mesdžida, tekija, turbeta i drugih spomenika osmanske graditeljske kulture pretvoreno u crkve”.

Anadolija je turska novinska agencija, a članak je objavljen u jeku međunarodnih kritika Turskoj jer je Aju Sofiju, jedan od najvrednijih svjetskih spomenika kulture, nakon 85 godina iz muzeja opet pretvorila u džamiju.

Anadolija navodi kako je Yilmaz proteklih deset godina putovao zemljama koje su nekada bile u sastavu Osmanskog carstva te je “taksativno utvrdio i pobrojao osmanske objekte koji su pretvoreni u crkve, uključujući i minarete koji su preinačeni u crkvene zvonike”.

Takve je objekte, rekao je Yilmaz, pronašao, među ostalim, u Alžiru, Ukrajini, na Krimu, Gruziji, Armeniji, Bosni i Hercegovini, Cipru, Hrvatskoj, na Kosovu, Makedoniji, Moldaviji, Rumunjskoj, Srbiji, pa čak i u Turskoj, ali najviše ih je u Mađarskoj, Bugarskoj i Grčkoj.

U Bugarskoj, tvrdi, u crkve je pretvoreno 117 džamija, a u Grčkoj više od stotinu osmanskih građevina.

U Hrvatskoj, tvrdi Yilmaz, osam džamija pretvoreno je u crkve, ali u članku se ne precizira o kojim je građevinama riječ.

“Turske građevine su pretvarane u crkve zbog političkih i prostorno-demografskih razloga. Minareti  i džamije u centrima velikih gradova bili su simbol islama i osmanske dominacije u to doba i bile su prvi na meti nakon pada Osmanskog carstva. Samo u jednoj noći 1878. godine u Sofiji je dinamitom srušeno sedam minareta“, kazao je Yilmaz.

On je kazao da je dio tih građevina preinačen u crkve zbog jednostavnih prostorno-demografskih razloga jer su naselja oko džamija naselili kršćani kojima je trebala nova bogomolja. Dodao je da su “na tim objektima uglavnom uništeni klasični tragovi osmanske kulture”.

Komentiraj