Ana Lederer o platformi Možemo!: “Zeleno je samo dimna zavjesa za metajezik”

Kandidatkinja Domovinskog pokreta za zamjenicu gradonačelnika Zagreba, Ana Lederer, gostovala je u ponedjeljak u emisiji ‘Izvan okvira’ N1 televizije, gdje je govorila o lokalnim izborima.

Na pitanje zašti je Domovinski pokret krenuo u žestoke ideološke rasprave u drugom krugu, odgovorila je da su tu kampanju mediji, koji su kako kaže skloni favorizirati Tomaševića, obrnuvši tezu nazvali hušačkom. “To nije huškačka kampanja nego kampanja između dva kandidata, to i jest drugi krug. Vremena nema i treba postavljati pitanja, a Škoro postavlja svom protivniku pitanja na koja on nema odgovore i pokušava se na sve moguće načine izvući. Jedino što preostaje jest govoriti o huškanju”, rekla je Ana Lederer.

Dodala je da platforma Možemo! treba odgovoriti na pitanja vezana uz financiranje. “Politika je uvijek ideologija. Mi smo različiti, i ideološki pa je logično da se i tome komentira”, dodala je, navodeći da tu nije riječ o huškačkoj politici.

Objasnila je zašto su ideološke razlike važne, posebno kad su u pitanju lokalni izbori. “To je u sukusu same politike i to modificira i sve ono što određujete da ćete raditi u svom načinu upravljanja gradom. To je nešto što je neizbježno. Svi smo različiti, različiti su naši svjetonazori i politički pogledi i to je sasvim prirodno. Različitosti su ono što određuje kandidate, ali i građane”, kaže.

Istaknula je da je teško okarakterizirati Miroslava Škoru kao agresivnu osobu. On, kaže, u svojoj naravi nema ništa agresivno.

U debati na N1 televiziji Škoro je vikao i lupao pesnicom. “On se borio za svoj prostor i borio se da postavi pitanja Tomaševiću. Sjedila sam u Gradskoj skupštini i slušala Tomaševića. Vrlo je agresivan i nepristojan bio u puno svojih nastupa”, rekla je te se osvrnula na to što se Tomašević u gradskoj skupštini javio 500 puta. Kaže da se radi o ‘besadržajnom javljanju’.

“To besadržajno javljanje, iscrpljivanje članova skupštine dugim govorancijama nije nikakav kriterij za nekakav kvazi rad ili nerad. To što nisam izlazila svaki put na govornicu ne znači da sam ja ili klub bio neaktivan. Nije 550 javljanje ono što je njega u javnosti plasiralo kao zvijezdu. Tu je potpora medija, dugogodišnje financiranje udruga u kojima je sudjelovao, tu je takozvani Institut za ekologiju koji nije nikakav institut nego dobro financirana udruga gdje je on bio plaćen za aktivistički posao”, rekl aje.

Rekla je i da je Tomašević bio financiran iz gradskog proračuna. Kako kaže, ‘on i njegove udruge’ su obilato financirane za svoj aktivistički rad.

Na pitanje zašto je Domovinskom pokretu Tomašević aktivizam toliko sporan, odgovara: “Mi nismo protiv udruga nego za reviziju onoga što je financirano. Nemojmo se zavaravati – to su isključivo političke platforme koje su financirane. Imate niz udruga koje vrijedno rade, ali pokazalo se za što su financirane udruge Tomaševića, Rade Borić i Sandre Benčić. Financirani su kao aktivisti. Sporne su udruge koje su dimna zavjesa za političko djelovanje i to je ono što je Tomaševića dovelo u fokus”.

Komentirala je u kojem dijelu programa Možemo! vidi ideološku ostrašćenost. “Zeleno je samo dimna zavjesa za metajezik u kojem se upotrebljavaju te velike i teške sintagme toga metajezika, ekološki, zeleno, rodno…”, kazala je i dodala da se i DP zalaže za ekološke ciljeve te da oni imaju kratkoročne i dugoročne planove.

“Morate između redaka pročitati koja su htijenja, unutra sam pročitala najnevjerojatnijih stvari, vezano uz prijedloge na području primjerice socijale gdje su neki prijedlozi vezani uz ono što se već realizira u Zagrebu. Neke stvari se već realiziraju, a taj segment programa je pisao netko tko nije upućen što se u tom području događa. Slično je i u području kulture. Ima puno signala da je to pisao netko tko ne zna da se neke stvari u Zagrebu već realiziraju”, rekla je.

Osvrnula se i na izjave predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića i drugih HDZ-ovaca koji su kazali da će birači HDZ-a u drugom krugu glasati prema savjesti. “Mislim da to jest podrška, oni to ne mogu eksplicitno reći. Jako teško je u ovoj situaciji reći budimo za Domovinski pokret, pozivaju na savjest”, istaknula je Ana Lederer.

Komentiraj