Amerikanci slave Dan zahvalnosti uz pojačane mjere sigurnosti, sve zbog sukoba Izraela i Hamasa

Autor:

Foto: EPA/ERIK S. LESSER

Amerikanci slave Dan zahvalnosti u četvrtak uz pojačane mjere sigurnosti i sve veće napetosti zbog sukoba Izraela i Hamasa u Gazi. 

Rat na Bliskom istoku potaknuo je dužnosnike da poduzmu dodatne mjere opreza u zračnim lukama i trgovačkim centrima diljem Sjedinjenih Država te duž rute njujorške Macy’s parade za Dan zahvalnosti.

Dan zahvalnosti okuplja obitelj i prijatelje. Večeraju puricu i gledaju paradu i američki nogomet na televiziji. Također označava najintenzivniji tjedan u godini za putovanja i početak sezone blagdanske kupovine na Crni petak, odmah nakon Dana zahvalnosti. Oba dana smatraju se pokazateljima zdravlja gospodarstva.

No praznik se ove godine održava u pozadini rata koji je izazvao val antisemitizma i islamofobije u Sjedinjenim Državama. FBI je upozorio Kongres da je prijetnja od terorističkih napada najveća u gotovo deset godina. 

Na pitanje o prosvjedima koji bi se mogli odvijati tijekom Macy’s parade, gradonačelnik New Yorka Eric Adams rekao je novinarima da grad poštuje pravo na slobodu govora, ali da neće tolerirati nemire.

“Nećete uništavati imovinu, nećete ozljeđivati ljude”, rekao je Adams u srijedu.

Njujorška policija rekla je da nema informacija ni o jednoj konkretnoj ili vjerodostojnoj prijetnji.

Adams je poticao Njujorčane i turiste da troše novac, ali sporija gospodarska potražnja zabrinjava trgovce da bi sezona blagdana mogla biti slaba. 

“Potražnja potrošača sve je neujednačenija i teško predvidljiva”, rekao je Corie Barry, izvršni direktor tvrtke Best Buy.

Dan zahvalnosti je službeni praznik od 1863. godine. Tada je još trajao Američki građanski rat, a tadašnji predsjednik Abraham Lincoln proglasio je posljednji četvrtak u studenom danom za iskazivanje zahvalnosti i traženje ozdravljenja.

Američki učenici uče da korijeni praznika sežu do hodočasnika koji su se nastanili u današnjem Massachusettsu u Plymouth Rocku. Doseljenici su 1620. godine slavili jesensku žetvu s domorodačkim narodom Wampanoag. Međutim, mnogim Indijancima Dan zahvalnosti predstavlja dan mračnog sjećanja na genocid koji je uslijedio.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.