Američko veleposlanstvo za evakuaciju ako pukne brana u Mosulu

FaH

– Američko veleposlanstvo u Bagdadu objavilo je u ponedjeljak da je evakuacija “najbolje rješenje” u slučaju puknuća brane u Mosulu, čime bi se spasilo do 1,5 milijuna života.

Ta velika brana na Tigrisu, najveća u Iraku, izložena je povećanom riziku od puknuća, jer je podignuta na nestabilnom tlu.

Nalazi se uzvodno od grada Mosula, drugog grada u zemlji koji drže džihadisti Islamske države, a voda bi ako infrastruktura pukne poplavila i glavni grad Bagdad, 400 kilometara južnije.

“Nemamo točne informacije kad će doći do puknuća, ali bi iz opreza željeli naglasiti da brza evakuacija predstavlja najučinkovitije rješenje za spas života stotina tisuća Iračana” nastanjenih u potencijalno najizloženijem dijelu Tigrisa, objavilo je američko veleposlanstvo na svojoj Internet stranici.

U Mosulu i nizvodno u Tikritu stanovnici će se morati udaljiti pet do šest kilometara od obale rijeke kako bi bili na sigurnom, procjenjuju u veleposlanstvu i upozoravaju da bi, ako ne dođe do evakuacije, 500.000 do 1,5 milijuna osoba bilo u smrtnoj opasnosti.

Komentiraj