Američko ministarstvo pravosuđa našlo izgubljene sms poruke dužnosnika FBI-a

Unutarnja kontrola u američkom ministarstvu pravosuđa objavila je u četvrtak da je pronašla sms poruke koje je razmjenjivalo dvoje dužnosnika FBI-a koje republikanci optužuju da su bili neskloni predsjedniku Donaldu Trumpu.

U pismu nekolicini ključnih republikanskih kongresnika glavni inspektor Michael Horowitz je rekao kako nema ništa protiv ako ministarstvo pravosuđa podijeli s kongresnim odborima poruke između agenta FBI-a Petera Strzoka i pravnice u FBI-u Lise Page pronađenih forenzičkim sredstvima.

U tekstovima ranije danim Kongresu Strzok i Page nazivaju Trumpa “idiotom” i “odvratnim čovjekom”.

Nakon što su se o porukama raspisali mediji, republikanski su zastupnici tražili da ih vide zbog sumnje da dužnosnici agencije su pristrani protiv Trumpa.

Strzok i Page radili su na FBI-evoj istrazi o uporabi privatnog email servera od strane bivše državne tajnice Hillary Clinton, a kratko su bili angažirani i na istrazi posebnog savjetnika Roberta Muellera o tome je li Trumpova kampanja bila u dosluhu s Rusijom 2016.

Prema dužnosniku ministarstva pravosuđa do gubitka tekstualnih poruka između 14. prosinca 2016. i 17. svibnja 2017. došlo je zbog tehničkog problema, ali su republikanci tvrdili kako je vrijeme sumnjivo posebice zato što je 17. svibnja zamjenik glavnog državnog odvjetnika Rod Rosenstein imenova Muellera za posebnog tužitelja.

Tekstualne poruke Strzoka i Page u središtu su republikanske kongresne istrage o tome je li FBI bio pristran protiv Trumpa i povlađivao Clinton u istrazi oko njezinih e-mailova.

Komentiraj