Sjeverna Koreja će moći izraditi interkontinentalne balističke rakete ukoliko je druge zemlje ne spriječe, rekao je u utorak američki general imenovan na čelo američkih snaga u Južnoj Koreji.

“Jasno se vidi u mimohodima ono što su učinili, sustave koje imaju i neke pokuse. S vremenom vidjet ćemo da su stekli te sposobnosti ukoliko ih ne spriječimo”, rekao je general Vincent Brooks pred odborom za oružane snage američkog Senata.

Vojni dužnosnik je odgovarao na pitanja o spsobnosti Sjeverne Koreje da izradi interkontinentalne rakete, s dosegom do Sjedinjenih Država.

Senator John McCain koji predsjeda odborom, je pitao generala Brooksa što misli o nezrelosti i nepredvidivosti čelnika Pyongyanga.

“Jako sam zabrinut smjerom kojim ide, sigurno je da ga još nisu odvratili od njega”, odgovorio je Brooks. “Ako Kongres potvrdi moje imenovanje, namjeravam biti blizak partner Južne Koreje da budem siguran na što su spremni”, dodao je američki general.

General Brooks je rekao da ga također zabrinjavaju sjevernokorejski kapaciteti izgradnje balističkih raketa koje se mogu lansirati iz podmornica.

“Iako još nisu uspjeli, to je kao da gledate nekoga tko vozi bicikl i pada,  ali na kraju može postati prvak u vožnji bicikla na terenu”, rekao je.

Američka vojska je zadržala brojne postrojbe u Južnoj Koreji nakon završetka korejskog rata 1953. a trenutačno tamo drži 28.500 vojnika. Vojske dviju zemalja su jako povezane i redovno izvode zajedničke vježbe.

Washington i Seul trenutačno razmatraju moguće postavljanje u Južnoj Koreji američkog proturaketnog sustava THAAD (Theater High Altitude Area Defense System).

Pentagon tvrdi da posjeduje rakete za zaštitu od Sjeverne Koreje, ali dužnosnike sve više brine napredak Pyongyanga u nuklearnim i balističkim programima.

Južna Koreja, Japan i Sjedinjene Države su u utorak upozorile Sjevernu Koreju da riskira postroženje sankcija i jaču izolaciju ukoliko izvede peti nuklearni pokus ili neku drugu provokaciju.

Komentiraj