Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Američka tvrtka prerađuje višak hrane u nove namirnice

Američka tvrtka je iskoristila već dulje vrijeme prisutan problem s viškom hrane, a situacija s pandemijom koronavirusa je bila dodatni poticaj za aktivnosti. Kriza je izazvala privremeno prekidanje lanca opskrbe pa su se u trgovinama i skladištima nakupile nove količine.

Kompanija otkupljuje “odbačeno” povrće, voće i druge prehrambene namirnice te ih u svom pogonu prerađuje za razne namjene. Jedan od primjera je obrada kelja. Zaposlenici odvajaju listove stabljike povrća te ih zatim stavljaju u proces sušenja. Kelj prolazi kroz dvije velike sušilice. Na prvoj traci povrće gubi oko 30 posto vode, dok nakon izlaska iz drugog stroja za sušenje nema više nikakvih patogena. Nova tehnologija u potpunosti izvlači vodu iz kelja.

Timothy Childs, direktor tvrtke Tresure8, govori i pokazuje kako se listovi lako mogu samljeti u prah, koji ima sve hranjive vrijednosti i vrlo je pogodan za juhe, napitke i začine.

Poduzeće opskrbljuje druge tvrtke u prehrambenoj industriji, pučke kuhinje, imaju i svoju liniju proizvoda. Sušeno povrće, voće, čajevi, biljke su vrlo iskoristivi u kozmetičkoj, farmaceutskoj i drugim industrijama.

U svijetu svake godine u otpadu  završi oko 30 posto industrijski proizvedene hrane.

Komentiraj