Američka država Indiana tuži TikTok zbog obmane o mogućem kineskom pristupu podacima korisnika

TikTok je tužen od strane američke savezne države Indiana, zbog navodne obmane svojih korisnika o pristupu Kine njihovim podacima.

Aplikacija za kratke videozapise, koja ima više od milijardu korisnika diljem svijeta, također izlaže djecu neprikladnom sadržaju koji se odnosi na seks i droge, kažu tužbe koje je podigao ured državnog odvjetnika Todda Tokite.

To dolazi u trenutku kada se platforma suočava s pojačanim nadzorom zbog svojih kineskih korijena, uključujući i UK, nakon što je ažuriranje njezine politike privatnosti otkrilo da neki inozemni TikTok djelatnici mogu pristupiti korisničkim podacima u određenim okolnostima.

TikTok je u vlasništvu tvrtke ByteDance sa sjedištem u Pekingu.

‘Ozbiljna prijetnja’

G. Tokita, republikanac, opisao je TikTok kao “zlonamjernu i prijeteću prijetnju koju je nad nesumnjivim potrošačima u Indiani pokrenula kineska tvrtka koja vrlo dobro zna kakvu štetu nanosi korisnicima”.

Glasnogovornik platforme društvenih medija nije komentirao tužbe, ali tvrtka je ovaj tjedan bila u defenzivi jer je dugogodišnja zabrinutost među nekoliko američkih država došla do vrhunca.

Teksaški guverner Greg Abbott naredio je svim državnim agencijama da zabrane TikTok na uređajima koje je izdala vlada, tvrdeći da kineska vlada predstavlja “ozbiljnu prijetnju” putem aplikacije.

“TikTok skuplja ogromne količine podataka s uređaja svojih korisnika – uključujući kada, gdje i kako provode internetske aktivnosti – i nudi ovu riznicu potencijalno osjetljivih informacija kineskoj vladi”, rekao je.
Oglas

Njegovi kolege u Marylandu, Južnoj Dakoti i Južnoj Karolini povukli su isti potez.
TikTok obećava da će ‘u potpunosti zadovoljiti’ američke brige

Glasnogovornik TikToka rekao je da su zabrane “u velikoj mjeri potaknute dezinformacijama o našoj tvrtki”.

Rekli su da je tvrtka ozbiljno shvatila sigurnost korisnika, a dobna granica za otvaranje računa je 13 godina, a nedavno je povećana na 18 za one koji žele emitirati uživo.

“Mi ugrađujemo dobrobit mladih u naše politike, ograničavamo značajke prema dobi, osnažujemo roditelje alatima i resursima i nastavljamo ulagati u nove načine uživanja u sadržaju koji se temelji na dobnoj mjeri ili obiteljskoj udobnosti”, rekli su.

“Također smo uvjereni da smo u našim pregovorima s vladom SAD-a na putu da u potpunosti zadovoljimo sve razumne brige za nacionalnu sigurnost SAD-a i već smo napravili značajne korake prema implementaciji tih rješenja.”

Komentiraj