Amazon daje milijarde za kupnju kompanije koja je stvorila Jamesa Bonda

Krajem prošle godine pojavile su se informacije kako se prodaje slavna filma kompanija MGM. Radi se o kompaniji koja posjeduje kolekciju od četiri tisuća filmskih naslova i 17 tisuća sati filmskog programa. U njihovoj kolekciji nalaze se James Bond filmovi, franšize “Hobbit“, „Rocky“, „Creed“, „RoboCop“ i „Pink Panther“ te filmovi kao što su „Kad jaganjci utihnu“, „Sedmorica veličanstvenih“ i „Četiri vjenčanja i sprovod“.  Što se tiče tiče televizijskog porograma, MGM je vlasnik tv serija kao što su „Fargo“ i „Sluškinjina priča“ te show programa poput „Survivora“ i „The Voice“. U utorak je portal „Variety“ objavio kako, prema njihovim informacijama, MGM kupuje kompanija Amazon i to za devet milijardi dolara.

Cijena je iznimno velika jer se vrijednost kompanije MGM procjenjivala na 5,5 milijardi dolara, uključujući i dugove. No, Jeff Bezos je odlučio svoju kompaniju Amazon, odnosno njen medijski odjel, podignuti na višu razinu.  Amazon Prime je streaming platforma koja ima više od 200 milijuna pretplatnika ali to nisu klasični pretplatnici kao u slučaju Netflixa jer su mnogi dobili godišnju pretplatu kao besplatni poklon zbog godišnjih ugovora o korištenju ostalih Amazonovih usluga. No, Bezos tvrdi da je tijekom prošle godine 175 milijuna njihovih pretplatnika gledalo neki od sadržaja s programa streaming platforme Amazon Prime.

Jasno je da kupnjom kompanije MGM i uključivanjem njihovih filmskih i televizijskih naslova u program streaming platfoprme Amazon Prime kompanija Amazon želi na svjetskoj razini konkurirati Netflixu i ostalim streaming platformama. Za kompaniju Amazon, medijski odjel samo je manji dio njihovog carstva. Tijekom 2020. godine oni su potrošili 11 milijardi dolara na kupnju i produciranje filmova i serija za Amazon Prime što je bilo za 40 posto više u odnosu na 2019. godinu.

Komentiraj