Alfirevićevska preobrazba Gregora Gulišije

U Slobodnoj Dalmaciji je 22. svibnja osvanuo jedan jako zanimljiv članak, autora S.A. (Slavena Alfirevića), atraktivnog naslova. “Bio je i u Hajduku: nogometaš iz Solina izabran među pet najboljih mladih igrača francuske lige”. Naravno, radilo bi se o sjajnoj vijesti, vjerojatno bi svima bilo drago da je mladi Gregor Gulišija stvarno i izabran u takvo društvo obzirom da je tek u siječnju ove godine preselio u Lille – pa idemo provjeriti o čemu se radi.

U kratkom tekstu autor Alfirević konstatira da je Ligue 1 završio, da se sumira učinak sezone i da je Gulišija odabran među top 5 mladih stranaca u Francuskoj. Te, naravno da je došao tamo iz Solina, a ranije bio u Hajduku. U naslovu stoji da je među pet najboljih mladih igrača, u tekstu najboljih mladih stranaca, što i nije baš isto, ali eto, ne bi bio prvi put da se neki urednik zaigrao s naslovom. “Članak” od jedne proširene rečenice je potkrijepljen i slikom, gdje je pet igrača, a Gulišijino prezime stoji peto. Rangirani su ocjenama od 1 do 10, prvi ima 8.28, dok su ostali oko 5, a mladi Gregor ima 5.06 od 10. Nevelike brojke, ali što li znače? Ne piše, pa pogledajmo koji su to igrači iznad talentiranog beka. Prvi je Senegalac Moussa Wagué, desni bek iz Nice (na posudbi iz Barcelone), pa Belgijanac Héritier Deyonge iz Lyona, opet bek, ali lijevi. Iza njega slijedi Francuz Mattéo Commaret iz Lyona… samo malo. Francuz? Da, Francuz iz Francuske rođen u Francuskoj. Kako je onda među strancima? Ma možda se Ligue 1 zabunila. Ništa… ide onda Yann Godart iz Metza, Francuz i desni bek.

Dakle, sad već možemo utvrditi da se radi o nekakvoj listi gdje su samo mladi bekovi. Detaljnijim pregledom uspjeli smo pronaći i izvor ljestvice. O čemu se onda radi?

Ekipa iz bwin kladionice analizirala je svakog igrača u računalnoj igrici Football Manager 2020 koji je trenutno u klubu liga petice i belgijskoj ligi, mlađeg od 20 godina na početku igre i koji još nije u okončanoj sezoni odigrao ni 900 minuta. Dakle, isključeni su mladi igrači koji su već etablirani. Onda su njihovi atributi u igri uspoređivani s prethodnim mladim igračima koji su eksplodirali, i onda su uzeli relativnu važnost tih atributa i spojili ih u ocjenu. I onda su podijeljeni po ligama i po pozicijama. Na ljestvici su zato zajedno bekovi. I tako je Gregor peti u Francuskoj (s najmanjom ocjenom od svih 30 mladih bekova).

To gatanje iz statistika u igrici (makar odličnoj i možda i najrealnijoj u postojanju) je, složit ćete se, sve samo ne “top 5 najboljih mladih stranih igrača u Francuskoj”, a kamoli “top 5 najboljih mladih igrača u Francuskoj”.

Kako Gregoru zapravo ide u Francuskoj? Od dolaska na zimu igrao je isključivo za juniorsku (U19) ekipu Lillea – ali se odmah naravno nametnuo u njoj – radi se o talentiranom beku koji se već dokazao u Drugoj HNL. Odigrao je, nažalost – radi pandemije, tek četiri utakmice prije kraja prvenstva, od kojih je u tri upisao svih 90 minuta, a u jednoj je izašao ranije. Zabio i asistirao nije, a njegova momčad je u tim susretima upisala po dvije pobjede i poraza te se u trenutku prekida prvenstva nalazila na 10. mjestu ljestvice koja broji 14 klubova s 20 bodova zaostatka za vodećim Le Havreom.

Mladi se igrač tek treba nametnuti i dokazati u Francuskoj, kroz težak rad i odricanje i neće mu biti lako, te ga svakako podržimo. Međutim, nečije plasiranje evidentnih neistina u medijima o njemu neće mu nikako biti od koristi – što vidimo i iz slučajeva i karijera određenih drugih mladih igrača koji su u ranoj dobi “iskakali iz paštete” u nebuloznim tekstovima bez pokrića. Kasnije javnost puno teže povjeruju i kad oni nešto stvarno pozitivno i naprave. Ne radite to mladićima.

Komentiraj