EPA/ARMANDO BABANI

Albanska oporba prosvjeduje protiv vlade koju optužuje za korupciju

Tisuće pristaša albanske desne oporbe prosvjedovali su u subotu u Tirani tražeći ostavku socijalističke vlade Edija Rame koju optužuju da je gurnula zemlju u “siromaštvo” i u “korupciju”, izvijestio je AFP.

“Ramina vlada mora otići, vrijeme je da ju srušimo!”, rekao je Lulzim Basha, predsjednik Demokratske stranke (desni centar), obraćajući se mnoštvu ispred zgrade vlade.

Prosvjednici su mahali albanskim zastavama i transparentima na kojima je pisalo: “Rama, odlazi!” i “Želimo prijevremene izbore”.

Parlamentarni izbori su raspisani za 18. lipnja.

Neki prosvjednici su bacali dimne bombe i palili strašila na kojima su bile fotografije premijera te ministara unutarnjih poslova i zdravstva.

“Ova vlada je (…) gurnula zemlju u siromaštvo i u korupciju te nagnala mnoge Albance da odu iz zemlje”, rekao je Basha.

“Nećemo posustati!”, uzvratilo je mnoštvo.

Velik policijski kordon priječio je pristup prosvjednicima do zgrade vlade.

Vlasti su odobrile održavanje prosvjeda na četiri sata, ali je skupina prosvjednika postavila velik šator u kojemu bi se, rekli su, moglo smjestiti oko tisuću ljudi odlučnih da nastave prosvjede protiv vlade.

“Ovo je demokratska revolucija iz koje nema povratka i pozivam sve Albance da nam se pridruže sve do pobjede i Ramina odlaska”, rekao je novinarima bivši premijer Sali Berisha.

Albanija, član NATO-a od 2009., dobila je 2014. status kandidata za članstvo u Europskoj uniji i nada se početku pregovora do kraja 2017.

Komentiraj