ALAIN PROST: ‘Sin nije smio gledati moje utrke, u prvoj koju je vidio poginuo je Senna’

Objavljeno u Nacionalu br. 996, 03. lipanj 2017.

Film ‘Prost’ prema biografiji Alaina Prosta, jednog od najboljih vozača Formule 1 u povijesti, počinje se snimati u kolovozu. Prost ekskluzivno govori za Nacional i najavljuje da će se film temeljiti na njegovu odnosu s bratom te najvećim supranikom na pisti – Ayrtonom Sennom

U kolovozu ove godine počet će snimanje francuskog filma “Prost” utemeljena na biografiji Alaina Prosta, jednog od najvećih vozača Formule 1 ikada koji je četiri puta bio svjetski prvak i to 1985., 1986., 1989. i 1993 godine. Julien Leclercq režirat će film, a Prosta će glumiti Guillaume Gouix. Kako je filmski festival u Cannesu prilika da se ovakvi filmski projekti predstave, tako je Prost prošlog tjedna dao ekskluzivni intervju za Nacional, a tijekom razgovora pridružio nam se i redatelj Julien Leclercq. U razgovoru Prost se pokazao nevjerojatno razgovorljivim i iskrenim te nam je odmah na početku rekao kako je jedan od razloga zbog kojeg je pristao na snimanje ovog biografskog filma reakcija na dokumentarni film “Senna” iz 2010., u kojem je njegov glavni konkurent, pokojni brazilski vozač Ayrton Senna prikazan kao svetac, a Prost kao negativac.

“Odmah nakon što je diljem svijeta prikazan film ‘Senna’, dobio sam ponude dviju filmskih kompanija koje su željele snimiti film o meni, s tim da je jedna kompanija najavila da bi to bila moja osveta zbog dokumentarnog filma o Senni. Nisam prihvatio te ponude jer se nisam želio nikome osvećivati. Na sreću, te kompanije bez mog pristanka i pristanka čelnika Formule 1 nisu mogle snimati filmove o meni, pa te ideje nikada nisu realizirane. Primjerice, da bi snimili takav film, potrebno je dobiti odobrenje ne samo od Formule 1, nego i McLarena za koji smo Senna i ja vozili tijekom karijere. To odobrenje nisu mogli dobiti i zato su njihove ideje propale”, rekao nam je na početku razgovora Prost koji sada ima 62 godine.

Prije dvije godine redatelj Julien Leclercq predložio mu je snimanje filma, ali je ovog puta Prost prihvatio. “Razlog zbog kojeg sam prihvatio njegovu ponudu bio je taj što smo se dogovorili da imam potpuno kontrolu nad onim što će biti prikazano u filmu. Osim toga, samo 15 do 20 posto filma bavit će se utrkama Formule 1, ostatak će biti prikaz mog života, od moje 13. godine pa sve do 1994., kada je Senna poginuo. Želio sam da se u filmu prikažu detalji iz mog života koji su javnosti prilično nepoznati”, kazao nam je Prost.

‘Senna je bio nevjerojatno talentiran, bio je sila prirode, ali ne volim kada se govori da smo bili neprijatelji. Bili smo suparnici, ali ne i neprijatelji’, kaže Prost o Senni

Ono što je želio prikazati jest njegov odnos s dvije godine starijim bratom Danielom koji je umro od raka 1986. Naime, Daniel je bio “krivac” zbog kojeg je Prost započeo vozačku karijeru. “Mene vožnja nikada nije zanimala, kao klinac trenirao sam nogomet. S druge strane, Daniel je volio sve vrste utrka s vozilima, bez obzira na to jesu li to bile automobilističke, motorističke ili neke treće utrke. Jednom prilikom, bilo mi je 15 godina, cijela moja obitelj bila je u Cannesu i brat je želio voziti go-kart. On je već tada bio bolestan. Roditelji su me nagovarali da i ja sjednem i odvozim utrku. Meni to nije padalo na pamet. Dapače, nekoliko dana prije igrajući nogomet ozlijedio sam lijevo zapešće koje je bilo u zavoju pa i zbog toga nisam želio voziti. Međutim, roditelji su me nekako nagovorili”, otkrio je Prost. Ispostavilo se da je to bio ključni trenutak za njegovu karijeru.

“Sjeo sam u go-kart vozilo, bio sam posljednji i skrivao sam ozlijeđeno zapešće. Kada je utrka krenula počeo sam preticati jednog, drugog, desetog vozača i došao sam prvi na cilj. Onog trenutka kada je ta utrka završila, znao sam da više neću trenirati nogomet, nego da ću se baviti automobilizmom”, rekao nam je Prost i pokazao sliku iz djetinjstva, na kojoj je sa svojim bratom Danielom. Prema onome što nam je rekao redatelj Leclercq, djetinjstvo i odnos s bratom trebao bi biti temelj prve polovice filma. Smrt njegova brata kolidira s početkom Prostova velikog suparništva sa Sennom.

Naravno, u drugoj polovici filma tema će biti njegov odnos sa Sennom koji je bio vrlo buran, i na stazi i izvan staze, od 1988. kada su vozili za momčad McLarena pa sve do 1993, kada je Prost vozio za momčad Williamsa. Senna je tada želio također voziti za Williams, tada najjaču Formula 1 momčad na svijetu, ali je Prost rekao da će napustiti tim ako Senna potpiše za Williams. Međutim, nakon posljednje utrke 1993., Senna i Prost su se izmirili i ostali prijatelji sve do Sennine smrti. Dapače, na Senninu pogrebu Prost je bio jedan od onih koji su nosili kovčeg s tijelom.

“Senna i ja bili smo različitih karaktera. Mene je zanimala tehnička strana Formule 1, zanimali su me detalji o motoru i što se događa na stazi i oko nje. Senna je, s druge strane, bio nevjerojatno talentiran, bio je sila prirode, ali ne volim kada se govori da smo bili neprijatelji. Bili smo suparnici, ali ne i neprijatelji. Uostalom, kako možete za prijatelja imati čovjeka kojeg želite pobijediti? Kada sam se početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća počeo uspinjati na listi vozača Formule 1, neki tada stariji i iskusniji vozači upozorili su me na to kako ne mogu od njih očekivati da ćemo biti prijatelji jer smo suparnici na stazi. To isto dogodilo se u mom odnosu sa Sennom. Bio je pet godina mlađi od mene i niste mogli očekivati da ćemo biti prijatelji”, objasnio nam je Prost.

Nekoliko puta tijekom razgovora Prost je ponavljao kako ovim filmom ne želi osvetu zbog filma “Senna”, a da bi to potvrdio rekao nam je kako je on bio svjetski prvak upravo zbog Senne, kao što je i Senna bio svjetski prvak upravo zbog njega. “Senna je bio nevjerojatan vozač, a ja sam želio biti još bolji kako bih ga pobijedio. Tako je i on funkcionirao u odnosu sa mnom. Dapače, nakon što sam ja napustio Formulu 1, Senna me jednom prilikom nazvao i priznao kako je mojim odlaskom izgubio motivaciju”, tvrdi Prost. Poznat je slučaj utrke iz 1994. u kojoj je Senna pobijedio, a zatim je za francusku TV stanicu TF1 izjavio “Ovo je bilo za mog prijatelja Alaina. Alaine, nedostaješ nam”.

Prost posljednjih pet godina želi snimiti ovaj film, a tijekom tog vremena rekao je da u svom životu žali samo zbog jedne stvari, a to je kako je prikazan u dokumentarnom filmu “Senna”. Istina, postoji i za 20 minuta produžena verzija filma, u kojoj je Prost dobio priliku za to da objasni što se događalo između njega i Senne, ali ta verzija nije prikazivana u kinima i objavljena je naknadno. Sada, u 62. godini, ne želi govoriti o njihovim sukobima na stazi koji su se zbivali prije 25 i više godina. Prvi vrhunac sukoba zbio se 1989. na utrci u japanskoj Suzuki, kada se dogodio sudar između Senne i Prosta, nakon čega je Senna diskvalificiran, a Prost je postao svjetski prvak. Oni koji su navijali za Sennu tvrdili su da je neopravdano diskvalificiran i da je Formula 1 uvijek više preferirala hladnog i proračunatog Prosta naspram emotivnog Senne koji se nije ustručavao kritizirati vrh te organizacije. Prost, kojem je u to vrijeme nadimak bio Profesor, na to je samo rekao: “Senna je bio takav, emotivan, ja sam bio drugačiji, ali sam ga razumio”.

Prost tvrdi da će događaji na stazi Formule 1 zauzeti do 20 posto filma, a ostatak će prikazati njegov privatni život, posebno odnos s bratom Danielom koji je umro od raka

Prost tvrdi da će događaji na stazi Formule 1 zauzeti od 15 do 20 posto filma, a u ostalom dijelu bavit će se i njegovim privatnim životom. Prost ima troje djece, dva sina iz braka s Anne-Marie Prost i kći iz veze s Bernadette Cottin. “Znate, kada ste vozač Formule 1, uvijek ste okruženi lijepim ženama”, kazao nam je Prost. Te dvije žene u filmu će glumiti dvije ljepotice, Olga Kurylenko i Ana Girardot. Međutim, biti vozač Formule 1 i biti u braku nije jednostavno, ne samo zato što vas lijepe žene salijeću nego i zato, iskreno nam je rekao Prost, što one nikada nisu znale hoću li preživjeti sve te utrke. “Moj sin Nicolas Jean rođen je 1981. godine, a ja sam ubrzo htio još jedno dijete. Međutim, moja supruga Anna-Marie iskreno mi je rekla kako se boji da će ostati samohrana majka s dvoje male djece jer se nikada ne zna hoću li preživjeti nedjelju. Zato se moj drugi sin Sacha rodio tek devet godina kasnije, 1990. godine”, sada sa smiješkom govori Prost. Međutim, dodao je da je u to vrijeme njegova supruga bila u pravu. “Istina, svake nedjelje ja bih se presvukao u vozački kombinezon, sjeo u bolid i pomislio da trebam preživjeti utrku”, rekao je Prost. Kada je Nicolas Jean bio mali, majka, ali i otac, zabranjivali su mu da gleda utrke Formule 1 u kojima je nastupao Prost. Tek nakon što je Prost 1993., nakon osvojene četvrte titule prvaka Formule 1, napustio taj sport i postao TV komentator, Nicolas Jean mogao je gledati utrke Formule 1. “Znate koja je bila prva utrka Formule 1 koju je moj sin gledao? Ona u kojoj je poginuo Senna”, priznao nam je Prost koji je tu utrku komentirao za francusku televiziju. Kada je odrastao, Nicolas Prost postao je vozač, ali nikada nije ušao u prvu momčad Formule 1, nego je prije tri godine bio rezervni vozač u momčadi Lotus.

Prostu je jasno da će ubrzo početi usporedbe ovog filma s filmom “Utrka života” iz 2013. koji je opisao suparništvo također dvojice vrhunskih vozača Formule 1 tijekom sedamdesetih godina prošlog stoljeća, a to su Niki Lauda i James Hunt. Međutim, tvrdi da će film “Prost” biti sasvim drugačiji. “Film ‘Utrka života’ događa se tijekom jedne sezone, a film ‘Prost’ obuhvatit će dobar dio mog života. Film ‘Utrka života’ bavi se suparništvom dvojice trkača, a moj film bavit će se mojim životom, a manji dio bit će posvećen odnosu mene i Senne. Ali taj dio bit će prikazan točno i ispravno”, zaključio je na kraju Prost.

Komentiraj