Aktivna gradilišta brojnih gradskih projekata

U Gradu Dubrovniku u tijeku je rekonstrukcija Lapadske obale, najveće ulaganje u prometnu infrastrukturu užeg centra grada u posljednjih 50 godina, ali i brojni drugi projekti za koje je iz fondova EU-a povučeno više od 300 milijuna eura

Grad Dubrovnik posljednjih mjeseci bilježi uzlet investicijskih aktivnosti. Provode se radovi na brojnim projektima, od kojih su mnogi u značajnoj mjeri sufinancirani europskim novcem. U posljednjih šest godina, pod vodstvom gradonačelnika Mata Frankovića, Grad je povukao više od 300 milijuna eura EU-ovih sredstava koja se izravno ulažu u povećanje komunalnog i društvenog standarda te unapređenje kvalitete života svih građana.

Do kraja godine očekuje se završetak radova na najvećem cestovnom infrastrukturnom projektu Grada Dubrovnika – rekonstrukciji i proširenju Lapadske obale. Prošloga tjedna već je postavljen nosivi sloj asfalta na polovici zahvata ove investicije vrijedne 70 milijuna kuna odnosno oko 9,3 milijuna eura. Temeljita obnova i dogradnja Lapadske obale (II., III. i IV. faza izgradnje) kapitalna je investicija od javnog interesa, ujedno najveće ulaganje u prometnu infrastrukturu užeg centra grada u posljednjih pedeset godina i u potpunosti financirana europskim i nacionalnim sredstvima. Po završetku projekta povećat će se razina sigurnosti prometa i kvaliteta javnog gradskog prijevoza te rasteretiti postojeći dominantni pravci. Dubrovnik će ujedno dobiti biciklističku stazu i reprezentativnu šetnicu uz more. U tijeku su i radovi koji se odvijaju u sklopu EU-ova projekta Aglomeracija Dubrovnik. Dovršeni su radovi na čišćenju dijela povijesnog kanala odvodnje na području Luže te kod parka u Pilama. Uklonjeno je više od 120 kubika otpadnog materijala, a očišćeni kanal obnovljen je te su postavljene keramičke kinete kako bi se poboljšao protok otpadnih voda. Očišćeno je tako novih 90 metara povijesnog kanala ispod Straduna, a vrijednost do sada izvedenih radova je oko 175 tisuća eura. Nastavak radova očekuje se krajem turističke sezone. U tijeku su i radovi na sanaciji hidrotehničkog tunela ispod Srđa, kojima se sanira vodosprema i zacjevljuje kanal u dužini od skoro tri kilometra kojim se dovodi pitka voda za uži dio gradskog područja. I to je jedan od brojnih projekata u okviru Aglomeracije koja predstavlja povijesno ulaganje u vodoopskrbu i odvodnju, ukupne vrijednosti 117 milijuna eura, a obuhvaća, između ostalog, 70 kilometara novih cjevovoda i pročistač otpadnih voda Lapad. U idućih mjesec dana očekuje se početak radova na sustavima odvodnje na brojnim lokacijama na području grada.

Temeljita obnova i dogradnja Lapadske obale (II., III. i IV. faza izgradnje) kapitalna je investicija od javnog interesa, sufinancirana sredstvima EU-a. FOTO: Grad Dubrovnik

Dio je to aktivnih gradilišta koja gradu pod Srđem donose nove sadržaje i rješenja nekih od ključnih komunalnih problema, poput prometa, ali i, primjerice, osiguravanje dostatnog kapaciteta u gradskim dječjim vrtićima.

Nedavno su tako započeli i radovi na adaptaciji i uređenju novog vrtića u zgradi poslovnog prostora Gospodarskog centra u Solitudu, čiji je završetak planiran u rujnu, kako bi sva djeca dobila svoje mjesto u Dječjim vrtićima Dubrovnik.

U izgradnji su i tržnica u Gružu te azil za životinje. Taj privremeni azil, koji čine modularni objekti, osigurat će smještaj za minimalno 60 životinja, koje će u svoj novi dom biti smještene već kroz nekoliko dana, kada se očekuje završetak tih radova. Ta i ostala aktivna gradilišta obišao je dubrovački gradonačelnik Mato Franković najavljujući tako njihovu skoru realizaciju, ali i neke nove gradske investicije.

U nekoliko narednih tjedana, naime, bit će ispunjeni svi preduvjeti za početak izvođenja i novih radova, a koji uključuju: ugradnju dizalica topline u zgradu gradskog bazena, spojnu cestu Tamarić, dječji vrtić u DOC-u, sportsko i dječje igralište u Šumetu, igralište Suđurađ.

Gradonačelnik Mato Franković najavio je nove investicije poput izgradnje dvorane za Svjetsko rukometno prvenstvo 2025.

Tako je već potpisan ugovor za izvođenje radova ugradnje sustava dizalica topline u zgradu gradskog bazena, čime će se postići ušteda potrošnje energenata u iznosu od najmanje 130 tisuća eura na godišnjoj razini. Ugovor je vrijedan 2.021.781,63 eura s PDV-om, a iznos od 1.348.240,57 eura sufinanciran je bespovratnim sredstvima EU-a.

Potpisan je i ugovor za izgradnju sportskog i dječjeg igrališta Šumet, dok su za uređenje dječjeg igrališta u Suđurđu na Šipanu, sufinanciranog sredstvima EU-a, te za uređenje prostora Studentskog centra u DOC-u za potrebe dječjeg vrtića, pokrenuti postupci javnih nabava.

U tijeku je i nabava za izgradnju, kao i stručni nadzor izgradnje ceste Tamarić, dvosmjerne spojne ceste od Osnovne škole „Mokošica“ do nerazvrstane ceste Lozica-Mokošica-Komolac-Sustjepan. Njezinom izgradnjom unaprijedit će se funkcionalnost cestovne mreže Nove Mokošice, osobito komunikacija do škole i vrtića, te rasteretiti postojeće križanje s bivšom županijskom cestom.

Kanal ispod Straduna očišćen je u sklopu projekta Aglomeracije Dubrovnik, a planiraju se i rekonstrukcija ljetnikovca Gučetić-Lazarević i gradnja multifunkcionalne dvorane u Gospinom polju. FOTO: Grad Dubrovnik

Pokrenut je i postupak javne nabave za ugradnju opreme i novo uređenje Spomen sobe poginulih dubrovačkih branitelja u palači Sponza, koja će se oblikovati u skladu s projektom autorice Nikoline Jelavić Mitrović.

Grad Dubrovnik predstavio je javnosti glavni projekt rekonstrukcije ljetnikovca Gučetić – Lazarević koji se namjerava prijaviti na fondove EU-a. Već je ishođena građevinska dozvola za njegovu cjelovitu obnovu i revitalizaciju, s ciljem razvitka društveno-kulturnog centra za sve stanovnike Mokošice i posjetitelje Dubrovnika. Ljetnikovac Gučetić – Lazarević u Rijeci dubrovačkoj jedan je od najvrjednijih i najreprezentativnijih kompleksa ladanjske arhitekture iz 16. stoljeća. A u narednom periodu Dubrovnik očekuje najveće dosadašnje ulaganje u pokrenutom ciklusu investicija u sportsku infrastrukturu. Izdana je građevinska dozvola za izgradnju nove multifunkcionalne dvorane u Gospinom polju, koja će ugostiti Svjetsko rukometno prvenstvo 2025. te ujedno riješiti problem dvoranskog sporta u Dubrovniku za narednih 50 godina. Izgradnjom te i obnovom postojeće dvorane u neposrednoj blizini, Dubrovnik će dobiti dvoranski kompleks, prvi takvog opsega u Europi, koji će omogući domaćinstvo brojnim svjetskim natjecanjima u dvoranskim sportovima.

Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković u obilasku radova na Lapadskoj obali. FOTO: Grad Dubrovnik

Projekti usmjereni na povećanje kvalitete života građana

Jedna od ključnih investicija koje će se na području Grada Dubrovnika financirati u sklopu mehanizma integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU) je Park ‘n’ Ride sustav na području Pobrežja. Ističe se i nabava električnih vozila kroz projekt „Elektrifikacija i digitalizacija javnog autobusnog prijevoza“ te ulaganja u zelenu infrastrukturu.

‘’Grad Dubrovnik novac će utrošiti na poboljšanje kvalitete života naših sugrađana, a svi projekti bit će im vrlo vidljivi i prepoznatljivi. Sustav Park’n’Ride ima direktan utjecaj na smanjenje gužvi i prometnog rasterećenja užeg gradskog područja, a uređenjem parka Gradac te rekonstrukcijom parka Pile i zelene zone ispod platane na Brsaljama, dobit će se nova vizura ulaska u samu povijesnu jezgru’’, rekao je gradonačelnik Mato Franković.

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Republike Hrvatske u travnju ove godine prihvatilo je kao uspješnu prijavu Grada Dubrovnika na Poziv za urbana područja za provedbu mehanizma integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU mehanizma) u financijskom razdoblju 2021. – 2027., putem kojeg će Dubrovnik i okolne općine imati na raspolaganju 22 milijuna eura za realizaciju strateških projekata. Urbano područje Dubrovnik, s Gradom Dubrovnikom kao središtem te općinama Dubrovačko primorje, Župa dubrovačka i Konavle kao sastavnicama, uspostavljeno je u srpnju 2021.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner