‘AKO MILANOVIĆ SKUPI 76 RUKU…’ Bauk: Ustavni sud je ulogu predsjednika htio svesti na ulogu britanskog kralja

Autor:

25.01.2024., Zagreb - Na konferenciji za medije  odrzanoj u Saboru o aktualnim temama govorio je Arsen Bauk.
 Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

SDP-OV Arsen Bauk komentirao rezultate parlamentarnih izbora, kolike su šanse da SDP oformi novu vladu, ali i o upozorenju Ustavnog suda da predsjednik Zoran Milanović ne može biti mandatar nove vlade.

“Moje mišljenje je podudarno s izdvojenim mišljenjem troje ustavnih sudaca. Moram naglasiti da je Ustavni sud izrijekom napisao da se SDP držao i postupao po upozorenju Ustavnog suda, a ja mogu reći da je Ustavni sud postupao po upozorenju HDZ-a i da se u zadnje vrijeme često događa.

Iako je Ustavni sud donio nekoliko dobrih odluka kojima su se štitila manjinska prava i prava pojedinca, u vrijeme covid-krize je prvi put proklizao s onu stranu ljudskih prava i pustio nekoliko dvojbenih odluka skupine koja se zvala Stožer za nešto. Tad se ponašao kao Gornji dom parlamenta. Tako nastavlja funkcionirati i dalje”, rekao je Bauk za N1.

Komentirao je i njihovo upozorenje da Zoran Milanović ne može biti mandatar.

“Ne mogu reći ni da nas je iznenadilo niti nije iznenadilo upozorenje Ustavnog suda. Bilo bi zanimljivo pitanje može li građanin Zoran Milanović, pod uvjetom da u tom trenutku ne bude predsjednik i da ovakav mandat sabora potraje do 2028., 1.5.2026. primjerice postati ministar vanjskih poslova.

ZAKUHALI SE PREGOVORI? DP od HDZ-a traži četiri ministarstva, Fokus objavio bombastičnu odluku!

Dokad to traje i za koje funkcije? To bi bilo zanimljivo hipotetsko pitanje. Drugo je pitanje način rada Ustavnog suda. Trebalo bi se inzistirati na tome da dio sjednica budu otvorene javnosti. Ne bi bilo prvi put da Ustavni sud promijeni odluku Hrvatskog sabora, no ovdje se nisu pozvali ni na jednu odredbu Ustava. Rečenicom da nitko drugi ne može obavljati ulogu v.d. predsjednika RH se htjelo ulogu predsjednika svesti na ulogu britanskog kralja”, rekao je Bauk.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Avatar photo
Marijan

prije 1 mjesec

Mislim da se Arsen na fino ciničan način zafrkava sa Ustavnom sramotom jer to i jest. Tu ekipu treba pomesti u povijest ili barem u mirovinu. Ne treba im više dopustiti bavljenje politikom niti djelovanje u sustavu Pravosudne vlasti jer su duboko kompromitirani. Konačno nam treba Zakon koji će onemogućiti kriminalce ili ljude pod istragom zbog korupcije da budu dio bilo kakve državne ili lokalne vlasti. Lex Šerif treba ukinuti kao i Lex AP kao i mnoge druge Zakone koji uništavaju ovu zemlju.