Dvojica anonimnih ekonomskih stručnjaka za Index su komentirali novčane transakcije HDZ-ovog Milijana Brkića, konkretno kupovinu Plivinih dionica 2006. godine.

“Nije neuobičajeno da netko digne kredit i novcem od njega kupuje vrijednosne papire, to se zovu margin krediti, gdje su nerijetko te iste dionice i sredstvo osiguranja za povrat kredita. Međutim, potencijalan problem je u tome ako je Milijan Brkić imao insajderske informacije kojima drugi nisu raspolagali, a da su po objavi tih informacija cijene dionica porasle. Ako je tako, onda je zloupotrijebio činjenicu da je imao povjerljive informacije. Sjetimo se da su tada Barr i Actavis bili u igri za Plivu”, smatra ekonomski stručnjak.

Financijski stručnjak za Index je rekao kako je trgovanje dionicama na kredit “normalna stvar kod nas i u svijetu”, ali da time bave profesionalci.

“Ako netko tko se tim inače ne bavi podigne velike iznose kredita neposredno prije nego što se s dionicom nešto dogodi (objava informacija, preuzimanje), mislim da postoji osnovana sumnja za trgovanje na temelju internih informacija. Koliko znam, i po našim zakonima za to se ide u zatvor”, smatra.

Podsjetimo, Brkić je 2005. godine imao ušteđevinu od pola milijuna kuna. Nju je, piše Index, opravdao darovima sa svadbe te pokonima roditelja i rodbine. Te je, 2005. godine, Brkić radio kao vozač za Polikliniku Svjetlost. Njegov honorar je navodno bio oko 5 tisuća kuna.

Sljedeće godine, 2006., Brkić je, kao činovnik u SOA-i s tada prosječnom mjesečnom plaćom od oko 9 tisuća kuna, uzeo kredit od milijun kuna kod Karlovačke banke. S tim je kreditom kupio dionice Plive u iznosu od 1.016.600 kuna. Mjesec dana kasnije te iste dionice prodao je za iznos od 1.283.032 kune.

Kako je Brkić dizao milijunske kredite i brzinski ih vraćao

Komentiraj