“Ako dovedemo u pitanje likvidnost Fortenove, nagodba pada u vodu”

Nakon razgovora s premijerom i ministrom gospodarstva u Vladi, čelnici Fortenove kazali su da obveze prema dobavljačima predviđene nagodbom nisu sporne. Stajališta dobavljača i Fortenove, kažu, razlikuju se samo oko dinamike isplate, javlja N1.

“Imali smo kratki sastanak s premijerom, kojeg smo obavijestili o danima pred refinanciranje kredita i trenutnom plaćanju uvjetnog duga koji je dogovoren nagodbom. Očekujemo da ćemo s Udrugom dobavljača uskoro postići dogovor tako da nam samo refinanciranje bude dovšeno do zadnjeg dana, 10. rujna”, kazao je Fabris Peruško nakon sastanka.

“Nagodba je sklopljena i implementirana tu nema diskusije, nitko ne dvoji o obavezi koja je nastala. Trenutno pregovaramo s dobavljačima o dinamici isplate. Imamo različito razumijevanje o dinamici isplate”, zaključio je glavni izvršni direktor Fortenove.

Njegova zamjenica Irena Weber potvrdila je samo da Konzum posluje “izvrsno” i da su im “iznimno važni odnosi s dobavljačima”

Ministar gospodarstva Darko Horvat kaže kako su dobili garancije da uvjeti iz nagodbe koji jesu triger za izvršetak obveza Fortenove nikako ne smiju dovesti u pitanje likvidnost Fortenove jer “ako si to dozvolimo cijela nagodba pada u vodu.”

“Trenutačna kamatna stopa nije održiva i potrebno je refinanciranje da se Fortenova postavi na noge. Siguran sam da će se sutra tijekom dana postići dogovor i da će glasovanje na sjednici Vjerovničkog vijeća biti 5:0 kao do sada. Očekujem dogovor zrelih i poslovnih ljudi. Vlada je napravila sve da se stvori zakonski okvir.

Ovdje se radi o poslovnom odnosu, imamo za stolom poslovne ljude neka se drže za ono što je nagodbom ispregovarano i neka se uvjetna dinamika ispoštuje do kraja”, poručio je ministar.

Vjeruje da će se u četiri godine isplatiti 75 milijuna kuna duga ako Fortenova bude poslovala na način da joj likvidnost nije ugrožena.

Komentiraj