Afganistanski predsjednik vojsci poručio da se pripremi na ofenzivno djelovanje

Afganistanski predsjednik Ašraf Gani rekao je u utorak da je naredio vojsci da zauzme ofenzivni stav, nakon više napada u zemlji u kojima je u utorak poginulo preko 40 civila.

“Kako bismo osigurali zaštitu na javnim mjestima i kako bismo prekinuli napade i prijetnje talibana i drugih terorističkih skupina, naređujem afganistanskim sigurnosnim snagama da se prebace iz aktivnog obrambenog stava u ofenzivni kako bi započele svoje operacije protiv neprijatelja”, rekao je u televizijskom govoru.

Govor je održao nakon dana u kojem je naoružani muškarac ubio više od 40 civila u trima odvojenim napadima.

U bolnici u Kabulu poginulo je 16 ljudi, među kojima novorođene bebe i majke, kao i medicinske sestre. Pomoć je moralo dobiti više od sto ljudi.

Nekoliko sati poslije, najmanje 24 ljudi je poginulo, a 68 je ozlijeđeno u samoubilačkom bombaškom napadu tijekom pogreba policijskog zapovjednika u pokrajini Nangarhar, objavile su mjesne vlasti.

Treći incident dogodio se u zapadnoj provinciji Farah gdje su se djeca našla u unakrsnoj vatri.

Talibani su zanijekali da su bili uključeni u napade.

Napadi su se dogodili u trenutku kada je Afganistan suočen s mnogobrojnim izazovima, među kojima jačanjem talibanske ofenzive protiv vladinih snaga i širenjem koronavirusa.

Komentiraj