Miro Kovač, tehnički ministar vanjskih poslova za Dnevnik Nove TV je komentirao slučaj uhićenja u Srbiji osobe osumnjičene za špijunažu.

Na pitanje je li službeno informiran o uhićenju u Beogradu, Kovač je kazao:

‘Mi smo jučer popodne kad smo pročitali tu vijest u medijima odmah zatražili preko svog veleposlanstva u Beogradu potvrdu informacije u nadležnim srbijanskim državnim tijelima, to smo učinili i danas, ali mi nikakvu konkrentu službenu potvrdu nismo dobili od Srbije.’

Što se krije iza uhićenja, jeste li tražili pojašnjenje iz Srbije?

‘To treba pitati državni vrh Srbije, ja vam mogu reći da je ovo vrlo neobično, mi tu informaciju kao Ministarstvo vanjskih poslova nemamo, osobno sam tražio informaciju na sastanku s Dačićem jutros u Bratislavi, on tu informaciju nije imao, bar je nije dao. Ako su to čista posla onda se informira susjedna država, a ako nisu onda se rade ovakve predstave i farse, daje se informacija u srpske medije i time se zabavlja puk, radi se o zabavi koja je tragikomična, neka vrsta filma, sjećam se filma Balkanski špijun, samo što je ovo loša predstava i loša režija’, izjasnio se Kovač za Novu TV.

O tome sprema li se kakav diplomatski odgovor Srbiji, kaže kako se ne može spremati ništa zbog toga što se ništa još ne zna.

‘Ovo je nešto bačeno u javni prostor, mi smo tražili informaciju kao država, ništa nismo dobili, ne možemo ništa spremati. Ne znamo radi li se o predstavi, radi li se tu o nekim igricama. Moj ej dojam, evo tu sam u Dalmaciji, ljudi se smiju svemu tome, njima je to smiješno da se jedna država tako ponaša. Budimo ozbiljni, uhvatimo se posla, to sam danas rekao i gospodinu Dačiću, ovakve predstave, nekakvi jeftini trikovi, nekakvi filmovi koji se pokušavaju režirati, to nema smisla.’

Na pitanje kakav utjecaj na nacionalnu sigurnost može imati ova priča, ministar Kovač kaže kako ne može imati nikakav utjecaj jer se radi o farsi.

‘Jer, kažem, mi smo informaciju tražili, nismo je dobili, imamo samo informacije po hrvatskom tisku, pa i po tisku susjedne Srbije. Ništa više od toga službeno nemamo i čini mi se da se radi o nekoj pokaznoj vježbi koja je tragikomična, neka vrsta predstave za javnost sapunice, nekakav film s lošom režijom i s lošim sastavom.’

Činjenica je da su odnosi sa Srbijom sve zategnutiji, je li to stvarni problem ili kampanja?

‘Ja to ne znam. Mi ništa nismo radili po tom planu, mi se normalno ponašamo, mi želimo da Srbija svoje obveze u pregovorima s EU izvršava. Mi nismo nikakva pisma pisali, mi nismo nikakve diplomatske akcije startali, mi ništa ne činimo, mi samo pratimo, smješkamo se, nije nam uopće jasno što žele postići kolege u Srbiji. Mislim da su sad shvatili s ovim odgovorom gospodina Junckera da to nikud ne vodi, to treba prestati zabavljati javnost, pa i hrvatsku javnost, siti su svega toga, uhvatimo se posla, surađujmo. U Hrvatskoj će imati ozbiljnog partnera, očekujem da će u Srbiji i sto tako brzo prestati ove predstave. To je smiješno i moram priznati da ne vidim odjeka na međunarodnoj sceni što se toga tiče. to je neka vrsta farse, loš film, loša predstava’, zaključio je Kovač za Dnevnik Nove TV.

Komentiraj